Vejfest sætter Silkeborg på den anden ende

Flere dages fest og kæmpe motionsløb går forud, når Kronprins Frederik 11. september indvier Silkeborgmotorvejen. Første biler på den nye vej bliver en lang elbilkortege.

Trafik

Det bliver noget så sjældent som et kongeligt klip, der indvier Silkeborgmotorvejen. Kronprins Frederik kaster glans over åbningen, når han 11. september står for indvielsen. Det er uhyre usædvanligt, at kongehuset deltager i selv større vejåbninger.

Det kongelige sakseklip er dog kun kulminationen på fire dages festivitas, kaldet ’Danmarks Største Vejfest’.

Silkeborg lægger op til en intensiv cocktail af kultur, idræt og fest. Størst er lørdagens motionsløb i alverdens kategorier på den nye motorvejs jomfruelige og perfekte asfalt.

20.000 løber på motorvejen

Omkring 20.000 er tilmeldt i kategorier som gang, løb, rulleskøjteløb, rulleskiløb, håndcykler og racerunners. Desuden er der cykelløb søndag.

Silkeborgmotorvejen er klar til indvielse 11. september. Foto: Torben Arent
Silkeborgmotorvejen er klar til indvielse 11. september. Foto: Torben Arent
Distancerne er på op til ¾ maraton svarende til ca. 31 km. Det svarer til hele den nye motorvejsstrækning frem og tilbage.

Det er idrætsorganisationen DGI, der står for motorvejsløbet i samarbejde med syv lokale foreninger.

Koncert med store navne

Lørdag eftermiddag og aften er der en gigantisk udendørs koncert med danske navne som Mads Langer, Gnags, Christopher, Dizzy Mizz Lizzy og D-A-D.

Se programmet her

Den kongelige indvielse sker ca. 16.30 søndag, og de første biler på den indviede vej bliver en kortege af elbiler. Det er Forenede Danske Elbilister, der vil sætte verdensrekord i længste elbil-paradekørsel.

Åbning sent på aftenen

Derefter går der adskillige timer, inden vejen åbnes for almindelig trafik. Det kan blive meget sent på aftenen, da vejen skal ryddes for udstyr og mennesker, og de sidste autoværn genmonteres, inden Vejdirektoratet og til sidst politiet gennemkører vejen og erklærer den sikker til trafik og afspærringerne i begge ender samt ved de mange ramper kan fjernes.

Først da er Herning og Aarhus blevet motorvejsfast med hinanden.

Silkeborgmotorvej åbner tidligt