Hold øje med den her lille fætter i trafikken!
Bestanden af oddere er i fremgang, så nu sker det ofte, at en odder bliver påkørt på vejene og dør. Det sker især, hvor vejen krydser et vandløb.
Det får nu Vejdirektoratet til at opsætte et nyt advarselsskilt, som skal få bilisterne til at være mere opmærksomme på oddere, der krydser vejen.Skilt ved Karup Å
Som del af et femårigt forsøg har Vejdirektoratet opsat det nye advarselskilt, hvor rute 16 krydser Karup Å ved Hagebro i Nordvestjylland.
Forsøget skal vise, om skiltet har en positiv effekt. Vejdirektoratet vil måle hastigheder før skiltet opsættes og løbende efter i fem år.
Hvis forsøget viser en positiv effekt, så vil skiltet kunne opstilles flere steder.
Skal man bremse for en odder?
Mange bilister har sikkert hørt den tommelfingerregel, at man ikke skal bremse for noget mindre end en hund. Dog gælder det, at kan man bremse op uden at sætte trafiksikkerheden på vejen over styr, bør man bremse for alle dyr, der skulle forvilde sig ud foran bilen.
Dog er der forsikringsmæssigt en skelnen imellem dyr mindre end en hund og dyr større end en hund. Bremser man for en hund eller større dyr, og bilen bag ved en kører op i en, vil det være den bagvedkørendes ansvar, da denne ikke overholdt sikkerhedsafstanden. Kører en bil op i en, når man bremser for eksempelvis et egern eller en fugl, vil man som udgangspunkt have delt ansvar for skaderne på bilerne.
Det skyldes flere ting, både den skade dyret vil forårsage på bilen ved kollision, betydningen for trafiksikkerheden men også, at den bagvedkørende bør se et større dyr komme ud på kørebanen.
En odder kan ifølge Danmarks Naturfredningsforening blive op til 80 centimeter lang og hannen kan veje op til 12 kg. Den vil med al sandsynlighed blive betragtet som et større dyr, som man skal bremse for.
Gem