Nye regler for bilister

1. juli træder en række nye regler i kraft. Der kommer nye regler for kørekort, parkering og selvkørende biler.

Bilist

I den kommende weekend træder en række nye regler i kraft for bilisterne.

Nye kørekortregler

En af de større ændringer, der træder i kraft for bilisterne er nye regler om fornyelse af kørekort for ældre. Kørekort til bil og MC udløber nu ikke længere grundet bilistens alder. Det betyder også, at der ikke længere er krav om lægeattest i forbindelse med fornyelse af et kørekort. De nye regler gælder dog ikke for bilister, der i forvejen er underlagt restriktioner grundet sygdom. Her sker fornyelse ved udløb fortsat med lægeerklæring uanset bilistens alder.

Uanset hvilken udløbsdato, der står på kortet i dag, fornys kørekortet fra 1. juli administrativt, når det udløber. Det vil sige, at kørekortet blot skal fornys ved Borgerservice. Et kørekort fornys for 15 år ad gangen uanset bilistens alder.

LÆS HER: De nye regler for fornyelse af ældres kørekort

Parkering

Hidtil har det været politiets opgave at give bøder for ulovlig parkering på de såkaldte statsveje. Der er nu åbnet mulighed for, at Vejdirektoratet også kan give bøder. De danske rastepladser er et eksempel på områder, der er omfattet af statsveje. På en række rastepladser er der parkeringsrestiktioner, som bl.a. skal sikre, at rastepladsen ikke bruges til langtidsparkering. 

Miljøbidrag

For at balancere midlerne i skrotningsordningen falder miljøbidraget, der opkræves via den lovpligtige ansvarsforsikring, en lille smule. Bidraget nedsættes til 84 kr. om året.

LÆS HER: Miljøbidrag sættes ned

Selvkørende biler

Der går et stykke tid, før de danske veje myldrer med selvkørende biler. Fra 1. juli bliver det dog muligt at ansøge om tids- og geografisk afgrænsede forsøg med køretøjer, der er helt eller delvist selvkørende. Foreløbig har Aalborg Kommune og Vesthimmerlands Kommune meddelt, at de har planer om forsøg med selvkørende biler. Ansøgninger skal i første omgang via Folketingets Transport- og Bygningsudvalg.

LÆS OGSÅ: Selvkørende biler kan få køretilladelse

Rådgivning om regler 

Du kan som medlem altid kontakte FDMs Rådgivning, hvis du har spørgsmål til gældende eller kommende regler og lovgivning.

Kontakt FDMs Rådgivning