FDM vinder principiel p-sag i Østre Landsret

Må en kommune stille krav om, at man skal stille p-skiven, når der samtidig opkræves betaling? Nej, siger Østre Landsret i principiel sag. FDM glæder sig over, at bilisterne slipper for forvirrende dobbeltordninger.

FDM har vundet vigtig parkeringssag ved Østre Landsret.
Bilist

Indviklede parkeringsregler er noget, der forvirrer mange bilister. Men det kan åbenbart også forvirre kommunerne. I hvert fald har Københavns Kommune i flere år ikke fulgt reglerne, når de har uddelt parkeringsafgifter til en række bilister i indre København.

Landsretten har netop afsagt kendelse i en principiel retssag mellem FDM og Københavns Kommune om en omstridt parkeringsordning, hvor kommunen har krævet, at bilisterne både skulle betale og sætte p-skiven på et område, hvor der var tidsbegrænset parkering. Men den går ikke mener FDM og nu også landsretten.

 

- De færreste regner med, at man skal have både p-billet og sætte p-skiven, og skiltningen har ikke gjort det nemmere for bilisterne at forstå, at der har været tale om en dobbeltordning. Derfor er vi selvfølgelig meget tilfredse med, at landsretten giver os medhold i ordningen ikke er lovlig, siger Lennart Fogh, advokat og afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning.

LÆS OGSÅ: København ændrer udskældte parkeringsregler 

En indtægtskilde

FDM førte sagen på vegne af et FDM-medlem, som havde fået en p-afgift, fordi han havde betalt for at parkere i Dronningegården i indre København, men havde misforstået skiltet om p-skiven. Og han er ikke den eneste, der har fået en dyr hilsen i forruden. Området har i flere år været kendt som én af kommunes mest indbringende indtægtskilder for p-afgifter og været genstand for mange klager fra bilisterne, netop fordi reglerne ikke har været logiske for bilisterne.

Af kendelsen fremgår det, at bekendtgørelsen om parkeringsskiver ’må fortolkes således, at der på steder med tidsbegrænset parkering ikke kan stilles krav om anvendelse af parkeringsskive, hvis der stilles krav om parkeringsbillet’. Dermed har Københavns Kommune uddelt p-afgifter i strid med reglerne.

- Vi forventer selvfølgelig, at Københavns Kommune selv tager initiativ til at tilbagebetale penge til de bilister, der har fået en afgift for ikke at sætte p-skiven. Sker det ikke, står vi selvfølgelig klar til at hjælpe, siger Lennart Fogh.

Kommunen bøjer sig

FDM klagede allerede i 2013 til kommunen over FDM-medlemmets p-afgift, men kommunen fastholdt den. Derfor krævede FDM sagen for retten. FDM tabte sagen i fogedretten, men valgte af principelle årsager at anke til Østre Landsret. Den beslutning kan FDMs medlem og mange andre bilister nu glæde sig over.

Hos Københavns Kommune tager man kendelsen til efterretning og oplyser i en pressemeddelelse, at man ikke ønsker at gå videre med sagen. Kommunen oplyser samtidig, at man vil tilbagebetale alle uretmæssigt opkrævede afgifter, og at man allerede er gået i gang med at identificere de bilister, der skal have penge tilbage. Det gælder også de bilister, der har fået ligende afgifter på Øster Allé, Store Kongensgade og Edel Sauntes Allé, hvor man har haft lignende parkeringsregler. Bilisterne vil blive kontaktet direkte.

På grund af de mange afgifter forventer man dog først, at alle bilister er blevet kontaktet til maj, skriver kommunen.

LÆS OGSÅ: P-afgift - hvad gør jeg

KONTAKT: FDMs rådgivning

LÆS OGSÅ: FAQ om sagen