Investér massivt i den kollektive transport eller drop betalingsringen.
Så kontant lyder meldingen fra en række såkaldte omegnsborgmestre fra Omegnsborgmestrenes Samarbejde rundt om København. Samarbejdet tæller i alt 15 kommuner, der tilsammen repræsenterer 540.000 borgere svarende til hver 10. dansker.
På et møde tirsdag den 13. december enedes de om at stå skulder ved skulder i deres krav i forhold til regeringens planer om at indføre en betalingsring rundt om København.
Her skal betalingsringen - måske - gå
Når en betalingsring overhovedet er kommet på dagsordenen, skyldes det ifølge borgmestrene ”mange års fravær af de nødvendige statslige investeringer i kollektiv trafik i og omkring hovedstadsområdet”.
Efterlyser dialog
Derfor er det ifølge Omegnsborgmestrenes Samarbejde nødvendigt med en milliardstor investering i bedre og flere tog og busser, lavere billetpriser og ikke mindste flere parkeringsfaciliteter, inden en betalingsring etableres, hvis pendlere og borgerne skal have et reelt alternativ til bilen.
”Hvis regeringen fastholder, at den vil indføre betalingsring, skal der investeres massivt, inden den bliver etableret. Det er nødvendigt at udvide kapaciteten og sikre bedre sammenhæng i den kollektive trafik i omegnskommunerne. Det er ikke rimeligt for vores borgere, at regeringen vil tvinge dem til at betale for at køre på arbejde, hvis der ikke er et reelt alternativ til at tage bilen,” skriver borgmestrene blandt andet i en fælles udtalelse, hvor de også efterlyser en reel indflydelse på beslutningerne der bliver truffet om betalingsringen, som de er blevet lovet.
FDM: Rimelige og nødvendige krav
FDM finder omegnskommunernes krav om øget kapacitet i busser, S-toge og regionaltoge både rimelige og nødvendige, hvis regeringen vælger at fastholde planen om at indføre en betalingsring.
”Holder regeringen fast i, at den vil indføre en betalingsring, er det vigtigt, at der findes alternativer til bilen for borgere. Det er langt fra tilfældet i dag, og ændres det ikke, vil betalingsringen blot blive en ekstra skat på mobilitet og arbejde,” siger FDMs adm. direktør Thomas Møller Thomsen og fortsætter:
”Som FDM tidligere har påpeget mangler der parkér og rejs anlæg ved stationerne i hovedstadsområdet. Derfor er der også sund fornuft i omegnsborgmestrenes krav om en massiv investering i den kollektive trafik, inden en ring rundt om København etableres.”
Transportministeren: Betalingsringen ikke til diskussion
FDM ser dog helst, at planerne om betalingsringen helt droppes, og at Københavns kommune i stedet gør noget ved de reelle årsager til den øget trængsel, mange oplever i centrum af København. Udover en række ukoordinerede vejarbejder og vejlukninger som eksempelvis på Nørrebrogade og nu ved Nørreport, kan Københavns kommune ligeledes investere i intelligent lysregulering og på den måde spare pendlerne for tusindvis af timer i kø.
Minister tavs om kommuners krav
Transportminister Henrik Dam Kristensen har ikke direkte kommenteret de 15 kommuners krav om massive investeringer inden etableringen af en betalingsring. Men i en pressemeddelelse skriver ministeren:
”Jeg er meget enig i, at der er behov for investeringer i kollektiv trafik. Det er klart, at med et provenu fra trængselsafgifter bliver det muligt at investere i bedre og billigere kollektiv trafik.”
Ministeren lover desuden, at alle berørte kommuner vil blive inddraget, og få reel indflydelse i forhold til den fremtidige udvikling af den kollektive trafik.