Hvilket værksted skal du vælge?

Der kan være store forskelle i både pris og kvalitet på samme reparation eller service på bilen. Det kan derfor altid betale sig, at indhente tilbud fra forskellige værksteder.

Bilist

Sommetider kan du inden for samme region spare flere tusind kroner ved blot at indhente et par tilbud på en reparation eller service på bilen.

Ud over værkstedets avance kan der være flere grunde til prisforskellene. Der kan være forskelle i, hvilke omkostninger det enkelte værksted har til timeløn og lokaler, ligesom det har betydning, om der bruges originale eller uoriginale reservedele.

Derudover kan prisen svinge, alt efter om du vælger et mærkeværksted eller et frit værksted. Her kan samme ydelse have meget forskellig pris. FDM har undersøgt priserne på forskellige sammenlignelige reparationer i en række byer. En udskiftning af en tandrem og vandpumpe på en Opel Insignia kan eksempelvis i Ringsted klares for 4.188 kr. på et frit værksted mod 8.461 kr. på et mærkeværksted.

Frit værksted eller mærkeværksted

Du har som udgangspunkt frit værkstedsvalg. Det betyder, at medmindre der fx er tale om en reparation på bilens garanti eller reklamationsret, så kan du selv vælge det værksted, du har tillid til. Et mærkevareværksted vil generelt gøre tingene mere ensartet, mens der er større variation i opgaveløsningen hos de frie værksteder. Det gælder både for reparationer og bilens almindelige service. Mærkeværksteder vil have samme definition af, hvad et bestemt service indebærer. Her skal du være ekstra omhyggelig med at definere opgaven til et frit værksted, så du sikrer, at det er samme opgave, der løses. Der kan dog være frie værksteder og mærkeværksteder, der har samme ekspertise inden for et bestemt bilmærke.

LÆS OGSÅ: Gode råd, når bilen skal på værksted

Kvalitet

Der kan være stor forskel på kvaliteten hos de enkelte værksteder. Prisen bør derfor ikke være eneste parameter, når du skal vurdere, hvem der skal tage sig af bilen. Hold fx øje med værksteder, der indgå i kontrolordninger, hvor værkstedet tjekkes af en uafhængig part. FDM har for eksempel kontrolordning hos Quickpot og Super Dæk Service. Her kommer FDM på uanmeldt besøg en gang om året.

Skriftlig aftale

Få altid din aftale med værkstedet på skrift. FDM har udarbejdet en særlig reparationsaftale, hvor du sammen med værkstedet kan specificere, hvad du ønsker at få udført. Værkstedet kan give dig en pris på det ønskede arbejde. Der kan også fastsættes et maksimum for antal timer eller beløb, der må fejlsøges for. Via reparationsaftalen accepterer værkstedet også, at de ikke må reparere ud over det aftalte, medmindre de indhenter en tilladelse fra dig.

HENT: FDMs reparationsaftale

LÆS OGSÅ: FDMs anbefalinger om værksted