Spareøvelse sætter bilejeres retssikkerhed på spil

Politisk flertal vil gøre bilenes ejer ansvarlig for mindre hastighedsforseelser i stedet for førerens. Et skråplan og dårligt for retssikkerheden, mener FDM.

Bilist

Det bliver fremover bilens ejer og ikke den pågældende fartsynder, der vil modtage et girokort fra politiet, hvis speedometernålen når op over den tilladte hastighed.

Et politisk flertal er nemlig parat til at ændre ansvaret for en mindre hastighedsoverskridelse til et objektivt ansvar. Det betyder, at det som udgangspunkt vil være bilens ejer eller registrerede bruger, der straffes for en hastighedsovertrædelse, selvom forseelsen er begået af en anden.

Lovændringen vil dog kun gælde i de tilfælde, hvor forseelsen ikke er stor nok til at give klip i eller frakendelse af kørekortet. Forslaget, der skal lette sagsgangen og gøre det nemmere for politiet at opkræve bøder, vækker imidlertid bekymring hos FDM, som kalder det et skråplan.

”Som bilist skal man naturligvis køre efter forholdene og overholde loven, og kører man for stærkt, skal man også straffes for det. Men at man nu lægger op til, at det er bilens ejer, der som udgangspunkt straffes for en forseelse, og ikke den, der har overtrådet loven, er et juridisk skråplan, som vi er meget betænkelige ved,” siger leder af FDMs juridiske rådgivning Per Alkestrup og fortsætter:

”Man skal huske på, at en fartbøde er en straf, og derfor har man krav på den retssikkerhed, som gælder i straffesager i øvrigt. Som vi ser forslaget, er man imidlertid klar til at give køb på helt basale retssikkerhedsprincipper, som vi er vant til. Der er ingen tvivl om, at det reelt vil betyde, at man kommer til at straffe nogle for en hastighedsovertrædelse, de ikke har begået.”

Modtager man som bilejer et bødeforlæg for en hastighedsovertrædelse, en anden fører af bilen har begået, kan man dog godt slippe for at skulle betale bøden. Det kræver dog, at man stiller med den rigtige fartsynder, og at denne erkender over for politiet at have kørt for stærkt.

”Men spørgsmålet er, om det er rimeligt at bede borgerne varetage politiets opgave. Det mener FDM ikke. I stedet for at gå på kompromis med retssikkerheden så vi hellere, at man afsatte de nødvendige ressourcer til at finde den rigtige synder,” siger Per Alkestrup.