Crashtest: Løs hund i bilen kan være livsfarlig

Ny crashtest viser, at hunde bør sidde i et metalbur i bilen. I tilfælde af uheld er en løs hund som et flyvende missil og kan være livsfarlig for bilens øvrige passagerer.

I testen blev brugt en dummyhund, der vejede 25 kg, mens en australsk hyrdehund fungerede som model.
Bilist

En hård opbremsning kan få fatale konsekvenser i trafikken, hvis der er løse hunde i bilen. Det viser en ny test, som FDMs schweiziske søsterklub TCS har foretaget.

”Mange tager familiens kæledyr med, når de skal på udflugt eller ferie. Men det er ikke ufarligt at have en løs kat eller hund med i bilen, hvis den ikke er spændt fast, og uheldet er ude. Ved en hård opbremsning kan hunden mangedoble sin vægt, og derfor kan en løs hund virke som et løst missil i en bil.”, siger Jacob Mortensen fra FDMs tekniske afdeling.

Ved en kollision med blot 50 km/t kommer en labrador på 30 kg således flyvende med en vægt på ca. 740 kg. Det er derfor vigtigt, at kæledyr i bilen er spændt forsvarligt fast - både af hensyn til dyrenes og bilens øvrige passagerers sikkerhed.

Har man ikke et hundebur, er den næstbedste løsning en særlig hundesikkerhedssele.

”Hunde i sikkerhedsseler skal altid placeres på bagsædet og helst på gulvet. Dermed undgår man, at de generer føreren, og samtidig kan hunden ikke blive ramt af de forreste airbags ved sammenstød”, siger Jacob Mortensen.
Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunden spændes fast, men hvis hunden generer føreren under kørslen eller blokerer udsynet, er det ikke kun farligt, man vil også kunne blive straffet. Derfor anbefaler FDM, at kæledyr altid spændes fast i bilen.

Video: Så galt kan de gå, hvis hunden ikke er fastspændt

Video: Sådan sikrer du hunden i bilen

Kæledyr i bilen