Kommission skal granske trængsel

Nu kommer den "trængselskommission", som skal foreslå, hvordan trængsel og luftforurening reduceres i hovedstadsområdet. Kommissionen, som FDM er med i, er en følge af den droppede betalingsring.

Trafik

"Kommissionens arbejde skal ikke omfatte en trængselsring for hovedstadsområdet."

Det står mejslet ud i sten, at regeringens nye trængselskommission ikke skal så meget som at tænke på en betalingsring, når kommissionen skal komme med forslag til, hvordan trafikproblemerne i København kan blive mindre.

Ordlyden herover er hentet fra kommissoriet for kommissionens arbejde, hvor det omvendt også fremgår, at den "skal belyse mulighederne for roadpricing på landsplan."

Stort arbejde på 16 måneder

Der er nok andet at tage fat på for de 24 medlemmer, som i januar 2013 skal aflevere et katalog med fordele og ulemper ved forskellige forslag til reduktion af trængsel, støj og luftforurening i hovedstadsområdet for regeringen. I august 2013 skal kommissionen aflevere sit forslag til en samlet strategi.

Kommissionen skal "komme med forslag og tiltag til at modernisere infrastrukturen, reducere trængsel og luftforurening i hovedstadsområdet samt forbedre den kollektive trafik."

Mange løsningsmuligheder

Lidt mere konkret betyder det, medlemmerne skal se på bl.a. disse mulige løsninger:

- Perspektiverne i en bedre banebetjening af hovedstadsområdet, herunder letbaner, udbygning af metroen, udvikling af S-banen, busbetjeningen samt betjeningen af pendlertrafikken.

- Mulighederne på vejområdet, herunder park and ride-anlæg, ringvejsforbindelserne og de store indfaldsveje.

- Perspektiverne i tiltag, som kan forbedre trafikafviklingen i hovedstadsområdet helt grundlæggende, herunder øgede incitamenter til at benytte den kollektive trafik gennem ændrede parkeringsvilkår, grøn differentiering af parkeringsafgifter samt brug af intelligente trafiksystemer og bedre samordning af vejarbejder.

- Øget incitament til at anvende samkørsel, delebiler og biler m.m. med lavere miljøbelastning ved f.eks. at øge disses fremkommelighed, prioritere p-pladser eller lignende i hovedstaden.

FDM er med ved bordet

Kommissionen skal bestå af forskere, erhvervsliv, kommuner og region, miljøorganisationer, pendlere og trafik- og miljøorganisationer vil være repræsenteret. Blandt dem er FDM.

Administrerende direktør for Sund & Bælt, Leo Larsen, er udpeget som formand.

- Kommissionens forslag bliver et vigtigt input til de kommende års forhandlinger om udmøntning af investeringer i den kollektive trafik, siger transportminister Henrik Dam Kristensen.