Efter stormen Bodil hærgede landet i december 2013 og var skyld i massive oversvømmelser, ikke mindst i den nordlige del af Sjælland, oplevede en lang række campister, at deres vogn blev totalskadet.
Jesper Behrensdorff, som er indehaver af Bijé Fritid & Camping i Helsinge, aftalte med en række forsikringsselskaber at stå for afhentning og efterfølgende opbevaring af de oversvømmede vogne, indtil de bliver afhentet af opkøbere. I alt omkring 100 campingvogne hentede han, og han vurderer, at de udgør omkring 90 procent af alle de vogne, som blev skadet under stormen i december.
Skadede vogne dukker op igen
- Når sådan noget sker, er det helt normal procedure, at forsikringsselskaberne sælger vognen videre til opkøbere af forskellig slags. Sådan var det også i dette tilfælde. Vi kan nu se, at de selvsamme vogne er begyndt at dukke op på nettet, men jeg kender ingen autoriserede forhandlere, som har købt nogen af de her vogne med henblik på at sælge dem videre. Derfor er jeg bekymret for, at dem, der sælger vognene videre, undlader at oplyse køberne om, at campingvognene har været totalskadede, siger han. Derfor går han nu ud og advarer potentielle købere om at se sig ordentligt for.
- Mange af de her vogne har jo haft en meter vand inden i sig. De er rigtig slemt tilredte, og man ved ganske enkelt ikke endnu, hvor omfattende følgeskaderne er f.eks. på de elektriske installationer. Den kan også have trukket vand – og så kan gulvet jo slet ikke tåle sådan en omgang. Det er med god grund, at de er blevet kategoriseret som totalskadede af forsikringsselskaberne, siger Jesper Behrensdorff.
- Man har desværre ikke noget register hvor man kan se, om en campingvogn har været totalskadet, så vogt dig for et lidt for godt tilbud, siger Jesper Behrensdorff.
Gennemgå vognen før køb
Juridisk chef hos FDM Per Alkestrup advarer også.
- Vi vil fraråde at købe en totalskadet campingvogn. Men hvis man f.eks. er håndværker og ved, hvad man har med at gøre – og tør binde an med sådan en vogn – så er vores råd at få en teknisk kyndig til at gennemgå vognen grundigt med sig, inden man køber, så man køber på et oplyst grundlag, siger Per Alkestrup.
- Husk også, at køber du af en privat sælger, har du ingen reklamationsret. I sådan et tilfælde har sælger ganske vist ikke pligt til at oplyse, at vognen har været totalskadet, men må heller ikke lyve, hvis køber spørger. Køber du af en erhvervsdrivende – f.eks. en opkøber, som har købt en håndfuld af de her totalskadede vogne for at shine dem op og sælge dem videre – har vedkommende derimod pligt til at oplyse om vandskaden og dens følgevirkninger. Hvis du som køber ikke er blevet oplyst om det, kan du i så tilfælde hæve handlen og kræve købesummen tilbage, siger Per Alkestrup.
FDM anbefaler om camping og campingvogne
Gode råd når du vil købe campingvogn
Få tjekket din slutseddel, inden du skriver under
Er campingvognen godt nok forsikret?