Bilfærger skal sejle med hybridteknik

Scandlines er ved at ombygge en af sine Rødby-Puttgarden-færger, så den som en Toyota Prius kan kombinere forbrændingsmotor og elkraft.

M/F Prinsesse Benedikte kommer til foråret til at sejle med hybridteknik. Lige nu mangler batteriet at blive leveret.
Trafik

Hybridteknik kendes fra bilernes verden, men nu gør den også sit indtog på en færge.

Som formentlig en af de første færger i verden kommer Scandlines' "M/F Prinsesse Benedikte" til foråret til at sejle på en kombination af diesel og el – stort set som en Toyota Prius, der dog har benzin- og ikke dieselmotor.

Dermed kan bilfærgen med plads til 355 biler muligvis glide helt lydløst – og forureningsfrit – ind og ud af havnene i Rødby og Puttgarden.

En motor skal ud

En af de fem, 87 ton tunge dieselmotorer må vige pladsen for at gøre plads til et kæmpebatteri.
En af de fem, 87 ton tunge dieselmotorer må vige pladsen for at gøre plads til et kæmpebatteri.
Ombygningen til i alt 30 mio. kr. er gået i gang og indebærer bl.a., at én af færgens fem gigantiske MAK-motorer på 87 ton og med omkring 4.800 hestekræfter er blevet hejst op af maskinrummet.

Dens plads skal erstattes af store batterier – men hvor store har Scandlines ikke kunnet oplyse.

Diesel-elektrisk færge

Hybrid-teknikken, som Scandlines selv har fundet på og fået Siemens til at udvikle og levere, er i princippet enkel at bygge ind i en færge som Prinsesse Benedikte. Den arbejder nemlig dieselelektrisk. Det vil sige, at færgens propeller altid drives af elmotorer, som så får strøm fra dieselgeneratorer. I fremtiden kan strømmen til dels komme fra batteriet.

Normalt bruger færgen to motorer til at sejle ud og ind ad havnene, og Scandlines forventer, at det fremover kun bliver nødvendigt med én, måske endda slet ingen.

I så fald vil den 148 meter lange færge kunne anduve havnen lydløst som en "balje" i Tivoli-søen – eller en Prius på en parkeringsplads. Om det bliver muligt at undvære dieselkraft til færgens mange hjælpesystemer, skal kommende prøvesejladser afgøre.

Prøvesejlads med passagerer

Scandlines administrerende direktør, Søren Poulsgaard Jensen, er helt tryg ved, at prøvesejladserne kommer til at foregå i normal rutefart med passagerer.

- Skulle den nye hybridteknik svigte, kan vi bare koble den fra og sejle som ellers, siger han.

15 procent mindre brændstof

Scandlines forventer, at teknikken kan reducere forureningen med 20 procent og energiforbruget med 15 procent.

Modsat en Toyota Prius er der på en færge ingen bremseenergi at samle op, men dieselmotorerne arbejder bedst ved et bestemt omdrejningstal, og når der er brug for mindre effekt, vil motoren i fremtiden forblive i sit mest effektive omdrejningstal og sende den overskydende energi ind på batteriet.

Miljøkrav truer fra 2015

Ud over en lille, grøn fjer i hatten forventer Scandlines at kunne spare penge efter fem år. Foruden et lavere brændstofforbrug kan hybridteknikken gøre det billigere for rederiet at overholde skrappe miljøkrav, der træder i kraft i 2015.
 

Hvis eksperimentet bliver en succes, vil Scandlines installere hybridteknikken på alle fire Rødby-Puttgarden-færger og overvejer, at de nye Gedser-Rostock-færger skal fødes med den.