Brug ikke bilvinduet som affaldsskakt

I uge 39 bliver du tilbudt en gratis affaldspose til din bil, når du besøger et FDM testcenter. Posen indgår i en kampagne om at holde vejene fri for affald.

Affaldspost til bil
Medlemsnyt

Det burde ikke være så svært at lægge affaldet fra sig inde i bilen og smide det i en affaldspose ved næste stop. Alligevel har flere end halvdelen af bilisterne smidt deres affald ud gennem bilvinduet, mens de kørte bil.

Derfor får du udleveret en affaldspose til bilen, når du besøger et FDM testcenter til og med 1. oktober. Det er organisationen Hold Danmark Rent, som FDM er medlem af, der står bag kampagnen.

Farligt for dyr

Hold Danmark Rent har spurgt ind til bilisternes uvaner i forhold til henkastet affald. 59 procent af bilisterne har på et tidspunkt smidt affald ud af vinduet, og hver tyvende bilist bruger konsekvent bilvinduet som affaldsspand.

Det er unge mellem 18 og 35 år samt bilister, der kører længere end 30.000 km om året, der er de værste syndere. Affaldet fra bilerne er ikke blot et æstetisk problem langs vejene, det skader også dyrene og miljøet.

- Et stykke tyggegummi kan umiddelbart virke uskyldigt, men fugle kan få det på næbet, så det klistrer sammen, og de dør af sult. Råvildt kan også dø af at spise fordærvet mad, og vi har set eksempler på, at ræve har fået hovedet i klemme i papdunke og efterfølgende er døde af sult, siger direktør i Hold Danmark Rent, Anne Holm Hansen.

Hovedløse rygere

I undersøgelsen indrømmer samtlige rygere, at de på et tidspunkt har smidt deres cigaretskod på vejen, og hver anden ryger gør det konsekvent – det svarer til en ud af tyve bilister.

- Rygerne undskylder sig med, at skod lugter i bilen, og at askebægeret bliver for ulækkert. Men skoddene bliver liggende i naturen i op til fem år, inden de er opløst, forklarer Anne Holm Hansen.

Samfundet bruger hvert år en halv mia. kr. på at samle affald op efter danskerne.

Du kan læse mere om kampagnen og bl.a. vinde gavekort i en quiz på www.holddanmarkrent.dk

Det smider vi ud:

Spansk Dansk
35,2% Papir, pap, cigaretpakker
23,9% Cigaretskod
14,3% Plastflasker, -poser m.m
10,5% Metaldåser og øvrigt metal
7,8% Fastfoodemballage
3,1% Glas og flaske
0,7% Tankstation
0,7% Organisk affald og madreste
0,5% Tyggegummi
3,3% Diverse

Tallene viser henkastet affald fordelt på affaldskategorier på udvalgte veje og arealer opgjort af Vejdirektoratets seks vejcentre

Bøder for at smide affald ud

De vejledende bødestørrelser for at smide affald uden for genbrugsstationer, i byer og på parkeringspladser m.v., er for private minimum kr. 3.000 kr. Smides affaldet i naturen, er bøden 5.000 kr. For små mængder skovtursaffald er bødeniveauet dog kun på kr. 1.000 kr.

For erhvervsdrivende er bødeniveauet 5.000 kr. ved henkastning af byggeaffald uden for en genbrugsstation, og 8.000 kr., hvis byggeaffald efterlades i naturen.

Det er politiet/anklagemyndigheden, der fastsætter den endelige bødestørrelse i den konkrete sag, og i praksis ser bøderne ud til at være mindre. I to afgjorte sager har en bilist fået en bøde på 500 kr. for at smide en dåse i rabatten, mens en anden bilist fik 300 kr. i bøde for at smide papir ud af bilvinduet.