Den danske Renault-importør kan klappe sig selv på skulderen. For anden gang i træk er det blevet til en topplacering i importørundersøgelsen, som Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF) udarbejder hvert andet år.
DAF har i samarbejde med analysebureauet Loyalty Group gennemført importørundersøgelsen blandt alle nybilforhandlere i Danmark, der har svaret på 28 spørgsmål med fokus på forholdet mellem forhandlere og deres importører. Årets undersøgelse har knap 170 anonyme besvarelser fordelt på 150 forhandlere.
Renault og Suzuki bedst
For anden gang i træk var det Renault, som blev kåret som ’Årets importør’. Renault har i årets undersøgelse igen knap 30 procent højere score sammenlignet med gennemsnittet, mens forspringet til Suzuki, som igen indtager andenpladsen, er mindsket. Tredjepladsen går til Kia, som er sprunget op fra niendepladsen i 2011.
Renault og Suzuki er de to mærker, som klarer sig bedst i 18 af de 28 spørgsmål. Hvis man opdeler spørgsmålene på ”Forhold til bilimportøren”, ”Reservedele”, ”Konkurrencedygtighed” og ”Brugerbetaling”, er det også enten Renault eller Suzuki, som klarer sig bedst i alle kategorier.
Peugeot og Hyundai var begge blandt de dårligste importører i 2011, og i undersøgelsen fra 2013 ligger de fortsat i bunden. Af de 28 spørgsmål ligger enten Peugeot eller Hyundai nederest i 13 af spørgsmålene. Især spørgsmål om ”Forhold til importøren” og ”Reservedele” klarer de to importører sig dårligst.
Plads til forbedringer
Undersøgelsen viser klare tegn på, at der er plads til forbedringer i samarbejdet mellem importørerne og deres mærkeforhandlere. Andelen af forhandlere, som har overvejet at frasige sig forhandlingen af nye biler som følge af forholdet til importøren, ligger på 23,5 procent. Det er en stigning på seks procentpoint i forhold til forrige undersøgelse fra 2011.
Forhandlerne påpeger bl.a., at importørens krav ikke må være unødige omkostninger, som ikke udmønter sig i mere forretning, men tværtimod låser forhandleren.
Importørerne skal desuden give forhandlerne råderum og stimulere dem til at agere og tage ansvar overfor egne kunder, fremfor at trække store programmer ned over hovedet på dem. Importøren skal generelt vise forhandlerne større tillid fremfor at kontrollere dem.