Hver fjerde private bilhandel sker i blinde

Der hersker stor usikkerhed om, hvilke rettigheder man som køber har ved privat bilhandel, viser en undersøgelse, FDM har foretaget.

Hver fjerde ved ikke, hvilke rettigheder man som køber har ved privat bilhandel, viser undersøgelse FDM har lavet.
Bilist

Mere end 150.000 bilnøgler skifter hvert år ejermand i private bilhandler på landets villaveje. Men i hver fjerde handel kender køber ikke sine rettigheder og kan dermed løbe en unødig stor risiko. Det viser en undersøgelse, Voxmeter har foretaget for FDM blandt 1.110 bilejere.

 

LÆS OGSÅ: Guide til trygt bilkøb

Stor usikkerhed om rettigheder

Undersøgelsen afslører en generel usikkerhed blandt de adspurgte, om hvilke rettigheder man har ved en privat bilhandel. Godt hver fjerde (27 procent) svarer, at de slet ikke ved, hvilke regler der her gælder, mens knap halvdelen (45 procent) af de adspurgte svarer, at man altid køber bilen som beset, hvilket kun er delvist korrekt.

”Der er mange, der er usikre på eller utrygge ved at købe bil privat. Mange henvendelser i vores rådgivning går netop på proceduren og risikoen ved privat bilkøb. Tager man sine forholdsregler, er privat bilkøb i de fleste tilfælde dog helt uproblematisk, og ofte kan man gøre en god handel,” siger afdelingsleder af FDMs rådgivning Per Alkestrup.

SE VIDEO: Sådan tjekker du brugte biler før du køber

Skal afspejle sig i prisen

Det er især tvivlen omkring reklamationsretten, der ifølge FDM afholder mange fra at handle bil på villavejen. For selvom man som udgangspunkt også her har to års reklamationsret, vælger de fleste private typisk at handle biler som prøvet og beset og altså uden den toårige reklamationsret, som en forhandler altid skal give.

”Det forhold, at man ved privat bilhandel ofte fraskriver sig den sikkerhed, reklamationsretten giver, skal naturligvis afspejle sig i prisen. Men det betyder også, at det er endnu vigtigere, at man kender bilens stand inden køb. For selvom sælger har pligt til at oplyse om eventuelle fejl, kan det efterfølgende være svært at rejse et krav. Få derfor bilen testet hos eksempelvis FDM,” siger Per Alkestrup og understreger, at man som privat køber også selv har pligt til at undersøge bilens stand.

FDM: Brug slutseddel

For at sikre både køber og sælger bedst muligt i forbindelse med privat bilhandel har FDM lavet en standard-slutseddel, som FDM anbefaler, man tager udgangspunkt i. Slutsedlen kan hentes frit på FDM.dk. Her finder man også gode råd til både køber og sælger ved privat bilhandel.
 

LÆS OGSÅ: Hent FDMs slutseddel til privat bilhandel her