Opel i Danmark forventer at kunne lancere opladningshybriden Ampera til januar som planlagt. Der er ellers opstået usikkerhed om bilen, fordi amerikanske test har påvist et muligt sikkerhedsproblem med højspændingsbatteriet.
Salget af den amerikanske søsterbil Chevrolet Volt er stoppet, og kunderne har fået tilbud om en lånebil eller ophæve handlen, og i Tyskland er salget sat på "hold" indtil videre. Ifølge den svenske avis Dagens Industri er Ampera-eksporten fra USA til Europa standset, men det kan Opel ikke bekræfte.
- Vi forventer stadig at kunne lancere Ampera som planlagt til januar, siger Opel Danmarks informationschef, Erik Morsing.
Batteri volder kvaler
Usikkerheden er opstået, fordi batteriet volder kvaler og kan være et potentielt, omend marginalt sikkerhedsproblem.
Efter en kollisionstest af Chevrolet Volt i USA i maj udført af de amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder, NHTSA, opstod der tre uger efter brand i den testede bils batteri. Ved en senere test begyndte et batteri ifølge mediereporter at ryge og gnistre, mens et andet gik i brand en uge efter testen.
Ampera, der er kåret Årets Bil i Danmark 2012 og en af favoritterne til den tilsvarende europæiske titel, er reelt en elbil med et 16 kWh stort litium-ion-batteri. Desuden har bilen en lille benzinmotor som backup, når batteriet er tømt.
Tavshed i lang tid
Sagen om den første antændelse blev holdt hemmelig af både General Motors og NHTSA i omkring et halvt år, og det har ført til kritik af særligt myndighederne for at holde oplysningerne tilbage. Motivet skulle være – siger kritikerne – at de amerikanske myndigheder ikke ville skade GM, som stadig er delvist statsejet.
Volt er et prestigeprojekt af rang for General Motors og er en af grundene til, at regeringen i sin tid reddede firmaet fra konkurs.
Salget af Volt går i forvejen dårligere end håbet. Forventningen var at sælge 10.000 i år i Nordamerika, men til og med november var det kun blevet til 6.100.
Ingen fare for ombordværende
Brand i biler og i særdeleshed i kombination med litium-ion-batterier er en ømtålelig sag, der hurtigt kan skade salget af elbiler af alle slags. I de to konkrete tilfælde med Volt havde der ikke været nogen fare for de ombordværende eller redningsfolk, hvis det havde været en rigtig ulykke. Det kunne derimod være et problem for værksteder, der opbevarer en trafikskadet bil. En lære af episoden er måske, at man skal huske af aflade batteriet på en trafikskadet elbil.
Der er mange eksempler på bærbare computere, der har selvantændt, og brand i litium-ion-batterier er under mistanke for at være skyld i to fatale styrt med Boeing 747-fragtfly inden for et årstid.
Bilfabrikkerne har derfor været tilbageholdende med at sætte elbiler med batteritypen i serieproduktion, og nu, hvor det er sket, er de gået meget forsigtigt til værks.
Kølevæske er sivet ud
GM har mistanke om, at det er batteriets kølevæske, der er sivet ud og har skabt en elektrisk reaktion. Årsagen kan være, at svejsningen af batterikassen ikke har været god nok.
GM køber selve battericellerne fra koreanske GM Chem, men bygger selv batterierne i Nordamerika. Det omfatter svejsningen af batterihylstret.