Kias krydsning går med strømmen

Kia buldrer frem med crossovermodeller. Den nye Niro bliver den tredje af slagsen, og næste år kommer en fjerde. Niro gør sig bemærket ved at være en hybrid

Designet er mest markant bagfra med de kantede, udstikkende lygter.
Nyt om biler

Koreanske Kia har ramt SUV-bølgen bedre end de fleste. SUV-modeller har eksisteret i Kias program i flere generationer, og netop som salget af biltypen boomer i Europa, lancerer mærket en hel stime.

Forfra er Niro en typisk Kia, men ikke så iøjnefaldende som den større Sportage. Fotos: Torben Arent
Forfra er Niro en typisk Kia, men ikke så iøjnefaldende som den større Sportage. Fotos: Torben Arent

Når Niro her introduceres efter sommerferien, vil den være tredje crossover/SUV på godt et år. Sidste år kom en ny, stor Sorento, og her i foråret gælder det fjerde generation af Sportage. I 2017 er Kia klar med en endnu mindre crossover baseret på minibilen Rio.

Motor har set nærmere på dagens hovedperson, Niro, forud for verdenspremieren på Genève-udstillingen 21. marts. Niro er den mest spændende af de fire takket være sin motorteknik, og den har mulighed for at blive en storsælger.

Konkurrent til Toyota "C-HR"

Med en længde på 4,36 meter er den en bagatel kortere end Nissan Qashqai, mens akselafstanden på 2,70 meter er større. Ud over Qashqai bliver Toyotas kommende ”C-HR”-hybrid en oplagt ærkerival.

SE OGSÅ: Toyota vil være skarp med ny crossover

Kia Niro er en stor akselafstand på 2,70 m. Det er med til at give god plads på bagsædet.
Kia Niro er en stor akselafstand på 2,70 m. Det er med til at give god plads på bagsædet.

Niro har pænt med plads ved bagsædet, hvor Motors første prøvesidning viser god benplads, ret stor kabinebredde og et næsten plant gulv. Bagagerummet på 421 liter svarer stort set til Qashqais, og det er fornemt, da hybridteknik typisk stjæler plads. Alt i alt peger det mod en anvendelig bil til familien med tre halvstore børn.

Kun som hybrid

Unikt ved Niro er, at den er en hybrid. Rene benzin- eller dieseludgaver er ikke på programmet, men til gengæld kommer der to forskellige hybrider. Første version er en traditionel parallel-hybrid som Toyota Prius. En gang i 2017 suppleres med en version, der kan lades op fra stikkontakten og køre længere distancer på strøm.

Den almindelige hybrid mikser en 1.6 benziner på 105 hk med en elmotor på 32 kW (43 hk). Kombinationen af de to motorer giver bilen 141 hk, og det er usædvanligt tæt på den matematiske sum (149 hk).

Ikke firehjulstræk

Niro får mulighed for omfattende sikkerhedsudstyr. Komfortudstyret omfatter bl.a. varme i rat og ventilation i forsæderne. Automatgear er standard.
Niro får mulighed for omfattende sikkerhedsudstyr. Komfortudstyret omfatter bl.a. varme i rat og ventilation i forsæderne. Automatgear er standard.

Forklaringen på det kan ligge i den utraditionelle konstruktion. Elmotoren er bygget sammen med gearkassen, som er et sekstrins dobbeltkoblingsgear. Den elektriske motor sidder altså ikke ved bagakslen, så firehjulstræk må kunderne undvære.

Batteriet af litium-ion-typen indeholder 1,56 kWh energi.

Den officielle brændstoføkonomi har Kia ikke klar endnu, men målet er at nå under 89 gram CO2 pr. km. Det svarer til over 27 km pr. liter.

Teknik fælles med Hyundai Ioniq

Kias kompakte crossover er baseret på en helt ny platform, som deles med Hyundais kommende Ioniq hatchback. Platformen er specielt udviklet til biler med alternative drivliner, hvor Hyundai’en foruden hybrid og opladningshybrid også kommer som ren elbil.

SE OGSÅ: Hyundai går til Prius-angreb med Ioniq

Niro må trække op til 1.300 kg. Det er langt fra rekord i klassen, men meget fint for en hybrid, som traditionelt har haft et svagt punkt her.

Prisen har Kia ikke klar foreløbig. Men med en mulig pris noget under 300.000 kr. kan Niro skabe ny spænding i crossoverklassen.