112-nødkald giver præcis besked

Med en ny mobil-app følger den præcise position med til alarmcentralen, når man ringer 112. Det kan give hurtige hjælp efter trafikulykker – og dermed redde liv og førlighed.

Miljøminister Ida Auken stod for den officielle lancering af 112-app'en 8. april 2013.
Bilist

Tre tryk på telefon og du har ikke bare ringet til alarmcentralen 112 – du har også fortalt fuldstændig præcis, hvor du befinder dig og dermed, hvor ulykken er sket.

Det hurtigere og mere sikre råb om hjælp er blevet muligt, efter at en række myndigheder har lanceret en mobil-app kaldet 112 app.

Stort set alle smartphones kan bruge den nye sikkerhedsfunktion.
Stort set alle smartphones kan bruge den nye sikkerhedsfunktion.

Med den kan man tilkalde hjælp efter trafikulykke, sygdom, kriminalitet og andre nødsituationer ved blot at trykke på app’ens logo, trykke på det store tydelige 112-symbol og endelig bekræfte opkaldet.

Sender præcis position

Samtidig med, at man kommer igennem til den normale alarmcentral, bliver telefonens geografiske position vist på en skærm hos operatøren. Dermed er enhver tvivl om, hvor personen befinder sig, ryddet af vejen.

I dag får alarmcentralen normalt en omtrentlig position, da mobiltelefoner kan fortælle, hvilken mobilmast, den ringer fra. 90 procent af alle alarmopkald kommer fra mobilteelfoner.

Almindeligt at folk ikke ved hvor de er

- Det sker ret hyppigt, at folk, der ringer til alarmcentralen, ikke ved, hvor de befinder sig. Det kan jo let ske, når man er i en fremmed by eller ude på en landevej, siger politikommissær Steen Herlev Larsen fra Rigspolitiet og leder af 112-sekretariatet.

Han forventer, at den nye app kan spare kostbar tid i en del tilfælde og dermed i sidste ende være med til at redde liv og førlighed.

Det var miljøminister Ida Auken, der stod for den officielle lancering af 112-app'en.

Der er nogle ting, man skal være opmærksom på. App’en virker kun i Danmark, og der er nogle begrænsninger i overførslen af positionen: Dataoverførsel skal være slået til, og der skal være mindst 25 procent strøm tilbage på batteriet. Telefonens GPS-modtager skal naturligvis også være tændt, hvilket den normalt er som standard.

Nogle biler kan selv ringe efter hjælp

Den nye funktion minder om Ecall, som er på vej ind i en række bilmodeller. Også her kan bilen fortælle, hvor den befinder sig, men derudover kan bilen selv kalde op og udsende nødsignal, hvis bilen indblandes i en så alvorlig trafikulykke, at en airbag udløses.

112-app’en fås til både Android/Google, Windows og iPhone. Geodatastyrelsen står som officiel udgiver.

Funktionen er udviklet i et samarbejde mellem Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Geodatastyrelsen og Intergraph. Den er betalt af Trygfonden.

Se mere og find download-links på www.112app.dk