Størst er ikke altid bedst, når familiens mindste skal med i bilen. Særligt hvis de yngste familiemedlemmer sidder i bagudvendte autostole. Det viser en større test, det svenske forsikringsselskab Folksam har lavet med udgangspunkt i de 30 mest solgte nye biler i Sverige i 2015.

LÆS OGSÅ: FDMs autostoletest 2016
Sidder sikrest bagudvendt
Øverst på listen finder man, ikke overraskende, store biler som Volvo XC70, Volvo V70 og Kia Sportage. Mere overraskende er det, at Peugeot 208, Peugeot 308 og VW Golf alle bedømmes højere end de noget større Volvo S60 og Volvo V60. Dårligst plads til bagudvendte autostole har den lille crossover-model Renault Captur og Toyota Yaris.
”Når vi har undersøgt, hvor god pladsen i de forskellige biler er, skyldes det, at børn, indtil de er omkring fire år, sidder sikrest i bagudvendte autostole. Vender man børnene om, så de allerede fra to-treårs alderen sidder fremadvendt, øges risikoen for alvorlige skader i tilfælde af en frontalkollision med op til fem gange. Er der god plads i bilen, er der større sandsynlighed for, at man lader barnet sidde bagudvendt længst muligt,” siger trafiksikkerhedsforsker hos Folksam, Anders Ydenius.
LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige autostol
Kniber med pladsen i danske biler
Modsat Danmark har man i Sverige ikke registreringsafgift på biler, og det betyder, at den svenske bilpark ikke ligner den danske. Alligevel mener FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen, at undersøgelsen er interessant for danske bilkøbere.
LÆS OGSÅ: Find din autostol hos FDM netbutik
”Ligesom Folksam anbefaler FDM, at børn sidder bagudvendt længst muligt. Det er ganske enkelt et spørgsmål om sikkerhed. Når mange danske forældre alligevel lader deres børn sidde fremadvendt tidligere end svenskerne, skyldes det ofte, at det kniber med pladsen i de danske biler. Derfor er der en vigtig pointe i Folksams test, fordi den gør opmærksom på, at pladsen og sikkerheden på bagsædet er noget, man som bilkøber i højere grad bør have sig for øje, når man køber ny bil,” siger Søren W. Rasmussen.