Fire af ti forhandlere forventer at fyre

Krisen kradser forsat i bilbranchen, selv om bilsalget stormer frem. Forhandlerne tjener nemlig for lidt på de små biler, og 40 procent forventer at fyre i 2013.

Arkivfoto
Bilist

Danskerne køber biler som aldrig før, men de nye biler er mindre og billigere. Derfor tjener bilforhandlerne ikke flere penge på at sælge biler, end de gjorde før finanskrisen.

Det betyder, at krisen har bidt sig fast i bilbranchen, konkluderer en analyse af økonomien hos 775 bilforhandlere fordelt over hele landet, som revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte har udarbejdet.

- Den udvikling er uholdbar rent økonomisk. Der er i øjeblikket ingen sammenhæng mellem, hvor mange biler forhandlerne sælger, og hvad de tjener. Der er noget galt, når forhandlerne skærer i omkostningerne og sælger mere, men tjener mindre, siger partner Lars B. Nielsen fra Deloitte.

Fyringer på vej

De seneste år har forbrugerne i stigende grad fravalgt de store biler til fordel for de små til under 100.000 kr. Problemet er, at forhandlerne ofte kun tjener mellem 1.500 kr. og 3.000 kr. på de populære mikrobiler.

- Som bilforhandler er der begrænset salg af ekstraudstyr i de små biler. Forhandleren kan i bedste fald sælge et par måtter og håbe på at sælge en finansiering for at øge indtjeningen på det samlede salg, siger Lars B. Nielsen.

De dårligere indtjeningsmuligheder betyder, at ikke færre end 40 procent af bilforhandlerne forventer at blive nødt til at afskedige medarbejdere inden for de næste tre måneder, fremgår det af analysen.

Store regionale forskelle

Her bliver det også slået fast, at der er store regionale forskelle i bilforhandlernes indtjening. De syddanske bilforhandlere klarer sig næsten dobbelt så godt som de københavnske, når man ser på det gennemsnitlige resultat per forhandler.

- Nogle af faktorerne er muligheden for alternative transportmuligheder, eller om der er behov for mere end én bil i husstanden. Uden for Storkøbenhavn er det ofte nødvendigt med en pendlerbil udover familiens primære bil, og samtidig er omkostningsniveauet for en bilforhandler betydeligt mindre udenfor hovedstaden, siger Deloittes brancheekspert, partner Lars B. Nielsen.

Det gælder især i hovedstaden, hvor det gennemsnitligt er ca. 4,5 mio. kr. dyrere at være bilforhandler end i Nordjylland. Højere løn, dyrere husleje og kort afstand til konkurrenterne i Københavnsområdet er nogle af forklaringerne.'