Pas på vildtet i skumringen

Det kan få store konsekvenser at påkøre vildt for både dyr og bilister. Selv mindre dyr kan forvolde stor skade på bilerne og skabe farlige situationer på vejene. Vær særlig opmærksom på vildtet i den kommende tid.

Trafik

Efteråret kræver ikke kun godt lys på bilen. Det kræver også mere opmærksomhed, når man kører i områder med meget vildt, fx steder hvor der er træer ud til vejene. For det er ikke kun vildtet, der er i fare, hvis det bliver påkørt. Påkører du en kronhjort med 60 km/t, vil bilen blive påvirket med en kraft, der svarer til at bilen bliver ramt af 5 ton, hvilket svarer til vægten af en elefant.

Vær ekstra opmærksom i efteråret

Risikoen for at møde vildt er størst ved solopgang og solnedgang. I løbet af efteråret og vinteren rykker skumringen tætter på det tidspunkt, hvor der er flere biler på vejene. Desuden har en del af dyrene mistet deres normale gemmesteder, fordi markerne er høstet, og i stedet søger de mod skove og vejene omkring.

”Kører man på udsatte ruter, skal man altid være særligt opmærksom og klar til at bremse. Desuden skal man være klar til at håndtere en opbremsning fra en forankørende bilist eller en undvigemanøvre fra en modkørende bilist. Løber der et dyr ud på vejen, skal man bremse hårdt, blænde ned for lygterne og bruge hornet. Ukontrolleret undvigemanøvre bør undgås, da der er stor risiko for, at man mister herredømmet og rammer et træ,” siger Jørgen Jørgensen.
Jo hurtigere bilen kører, jo længere bremselængde er der behov for, hvis man vil undgå at påkøre et dyr. Hvis et dyr eksempelvis løber ud 60 meter foran bilen, vil føreren ikke kunne nå at standse, hvis der køres meget mere end 80 km/t.

Gode råd, hvis du rammer et dyr

  • Find ud af, hvor du er (vejnavn, vejnummer, kantpæle, GPS-koordinater eller anden præcis angivelse)
  • Følg aldrig efter et skadet dyr
  • Er dyret i live, skal du ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812, så er dyret sikret hjælp uden omkostninger for de personer, der har fundet eller påkørt dyret
  • Er dyret dødt, skal du kontakte kommunen eller ringe til 70 10 20 30
  • Markér stedet, hvor ulykken er sket

FDM anbefaler også:
 

  •  Ring til Dyrenes Vagtcentral 1812, hvis du ser dyr i nød

Hvad gør du, hvis du bliver involveret i et færdselsuheld