
Sådan står der i skrivende stund på Vej- & Bromuseets hjemmeside, men det er langt fra sikkert, at museet slår dørene op igen. Det på trods af at museet i Nyvang ved Holbæk blev indviet for blot ni måneder siden.
21. juni sidste år klippede daværende transportminister Hans Christian Schmidt symbolsk en snor over og erklærede museet for åbent.
Transportminister trækker stikket
Men den årlige bevilling på 2,5 mio. kr. til museet har nu fået silkesnoren af hans efterfølger i Transportministeriet, Henrik Dam Kristensen.
- Fremadrettet får jeg brug for hver en krone til det, der er kerneopgaverne i Transportministeriet. Og der er ikke noget, der bare ligner skyggen af mulighed for, at jeg kan være med til at udvikle det projekt. Og så synes jeg, det er bedre at være åben og ærlig og sige: Jeg har ikke mulighed for at finansiere et museumsprojekt, og derfor må jeg bede om, at vi stopper det. Men hvis der er andre, der vil være med til at finansiere det her, så er jeg meget villig til at finde en fornuftig løsning i forhold til bygningerne, lyder det fra transportminister Henrik Dam Kristensen på DR P4 Nordvestsjællands hjemmeside.
Vej- & Bromuseets bygninger er finansieret med godt 10 mio. kr. af staten som en del af et trafikforlig i 2003 mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Siden 2005 har museet årligt modtaget driftsmidler.
Forsøger at finde sponsorer
Ledelsen i det lukningstruede museum mødes i næste uge for at se på mulighederne for at køre museet videre.
- Det kom virkelig som en overraskelse for os, og jeg har ikke overblik over, hvilke muligheder vi har for fortsat at drive museet. Jeg kan ikke svare på, om vi slår dørene op igen. I første omgang skal vi mødes og drøfte mulighederne, siger museumschef Helle Schummel.
Museets bestyrelsesformand Christian Wedell-Neergaard oplyser, at det nu skal afklares, om der kan skaffes økonomisk grundlag for at videreføre museet via bl.a. sponsorater. Lykkes det ikke, kan alternativet blive, at museets samlinger overdrages til et andet relevant museum.
Rystet borgmester
Lokalt er der kun hovedrysten til overs for, at Transportministerriet først støtter opførelsen af et museum og bagefter fjerner støtten til driften.
- Jeg synes, det er grotesk, at man indvier et museum for et halvt år senere at trække det økonomiske grundlag væk under selvsamme institution. Det er penge lige ud af vinduet, og det er at gøre grin med de lokale ildsjæle og medarbejdere, der står bag museet. Jeg har mere end almindeligt svært ved at se det smarte i det forslag, siger borgmesteren i Holbæk Kommune, Søren Kjærsgaard.
Borgmesteren håber, at transportministeren endnu kan overbevises om at ændre på beslutningen.
- Beslutningen skriger til himlen, og jeg håber, transportministeren kommer til fornuft. Jeg vil i de kommende dage lægge pres på ministeren og Folketingets partier.