Billig bilforsikring med sort boks

Der er 25 procent at spare på sin bilforsikring hos Alka, hvis du vel at mærke kan leve med, at selvrisikoen stiger ved for høj fart.

En "Alkaboks" som denne kan dokumentere bilens fart ved en eventuel ulykke.
Bilist

Der er penge at spare på bilforsikringen, hvis du er villig til at køre med en databoks, der måler bilens hastighed ved uheld.

Forsikringsselskabet Alka genintroducerer tilbuddet om at spare 25 procent mod at få installeret den såkaldte Alkaboks, der på størrelse med en mobiltelefon, i sin bil.

- Vi har været stand by med den nye Alkaboks de sidste 18 måneder, fordi vi ønskede en ny og mere moderne boks, der kunne registrere flere forskellige slags data. Den nye boks er meget billigere end den gamle, og for en gennemsnitskunde er den tjent hjem efter 10 måneder, forklarer Lise Agerley, kommunikationschef i Alka.

Prisen for boksen er 1.000 kr. inkl. montering. Tidligere måtte forsikringstagerne slippe knap 5.000 kr. for en lignende anordning.

Holder øje med farten

Er du indblandet i et uheld, registrerer Alkaboksen bilens hastighed 30 sekunder før uheldet og 15 sekunder efter. Det antal km/t., du kører for stærkt, koster 1.000 kr. i selvrisiko pr. km/t. De første fem km/t., du kører for stærkt, er dog gratis.

Det betyder, at din selvrisiko stiger med 5.000 kr., hvis din fart bliver målt til 60 km/t. på en strækning, hvor hastighedsbegrænsningen er 50 km/t. Der er en maksimal straf på 30.000 kr.

Oplysningerne i Alkaboksen hentes kun, hvis der sker et uheld og er fartgrænserne overholdt, sker der ingenting. I tilfælde af tyveri kan boksen foretage en sporing af bilen.

Ringer efter hjælp

Foruden hastigheden måler boksen også trykpåvirkning ved et sammenstød. Er trykket større end 4G, bliver der ringet efter ambulancehjælp via den GPS-sender, som boksen indeholder. Servicen gælder i hele Europa.

- Vi kan se fra erfaringer fra andre steder i Europa, at den automatiske ambulanceservice redder mange liv hvert år. I de alvorlige tilfælde, hvor man ikke selv er i stand til at ringe efter hjælp, og hvor ingen har set uheldet ske, vil vores alarmcentral modtage oplysninger om, hvor uheldet er indtruffet og sikre ambulancehjælp, forklarer Lise Agerley.

Ifølge Alka har den gamle udgave af "Alkaboksen" været med til at reducere antallet af trafikuheld med ca. 40 procent for de mere end 3.000 bilister, der har fået en boks installeret i deres bil.