Kias store skridt fremad

Med den baghjulstrukne sportssedan Stinger vil Kia løfte sig selv og sit omdømme op i et luftlag, hvor mærket ikke har været før.

Kia havde premiere på den europæiske udgave af Stinger i forbindelse med modeugen i Milano.
Nyt om biler

- Tænk hvis folk vil købe vores biler, ikke kun af rationelle grunde, men også af ren begejstring?

Kia Stinger er tænkt som en Gran Turismo  en hurtig, elegant og komfortabel rejsevogn. Fotos: Torben Arent
Kia Stinger er tænkt som en Gran Turismo en hurtig, elegant og komfortabel rejsevogn. Fotos: Torben Arent
Sådan refererer chefdesigner hos Kia, Gregory Guillaume, et strategimøde hos bilmærket for ti år siden, hvor grunden til et anderledes og mere emotionelt mærke blev grundlagt. Den nye strategi indebar også en ’halo’-bil, en model med udtryksfuldt design, fuldblodspræstationer og skarpe køreegenskaber.

Den bil er nu klar i form af den sportslige og luksuriøse Stinger.

Til bilelskere

Chefdesignerens ord faldt ved bilens europæiske premiere, som – nok for at understrege det emotionelle - var placeret under modeugen i Milano og garneret med høj musik, pindemadder og en del af Italiens modeverden.

Stærke proportioner: Lang akselafstand, lang motorhjelm, kort udhæng fortil, stejl forrude og fastback-afslutningen giver Stinger en flot og kraftfuld fremtræden.
Stærke proportioner: Lang akselafstand, lang motorhjelm, kort udhæng fortil, stejl forrude og fastback-afslutningen giver Stinger en flot og kraftfuld fremtræden.
Den bil, som ifølge Kia er skabt til bilelskere og for at løfte mærkets anseelse, kalder Kia for en fastback-sportssedan. Sedan er den nu ikke, og femdørs hatchback er nok mest korrekt, for bilen har stor – kæmpestor – bagklap.

Bygger på konceptbil fra 2011

Grundlaget for Stinger blev skabt allerede i 2011, hvor Kia viste konceptbilen GT Concept. Men der skulle altså gå et stykke tid, før projektet fik grønt lys.  Bilens navn er taget fra en anden konceptbil, GT4 Stinger, som blev vist i 2014. Designet på produktionsudgaven er skabt i Europa.

Fronten er nok det svageste del af designet  med et mildt og blødt udseende, der ligner de almindelige Kia-modeller lidt for meget. Den store bredde, 1,87 m, og tigernæse-grillens bredde tilfører dog noget pondus.
Fronten er nok det svageste del af designet med et mildt og blødt udseende, der ligner de almindelige Kia-modeller lidt for meget. Den store bredde, 1,87 m, og tigernæse-grillens bredde tilfører dog noget pondus.
Stinger er skabt ud af ånden fra historiske grand tourer-modeller, siger Kia. Især dem fra 1970erne. Det skal forstås som en kraftfuld og elegant bil, som kan transportere ejerne med stil og høj fart. Bentley plejer at sige noget tilsvarende.

Lidt større end Optima

Stinger er kun en smule længere end Optima stationcar (4,83 m), men med en akselafstand, der hører til i den endnu større klasse, 2,91 m, får bilen ikke bare sin dynamiske profil, men også god bagsædeplads. Der er masser af benplads og rimelig loftshøjde, men ringe plads i midten pga. den velvoksne kardantunnel.

Fire udstødningsrør i V6-udgaven skal vise, at det er en potent bil.
Fire udstødningsrør i V6-udgaven skal vise, at det er en potent bil.
Kabinen er pæn og forsynet med lækre materialer, særligt i topudgaven, omend enkel. Instrumenthuset er ikke digitalt som i (andre) premiumbiler, det gælder kun den lille TFT-skærm mellem det analoge speedometer og omdrejningstæller.

Der er proppet pænt med teknik og sikkerhedsudstyr i Stinger, men tilsyneladende ikke mere end der kan tilvælges til den nye Hyundai i30. Forlygterne er godt nok fuld LED, men ikke af den adaptive type, som selv tilpasser lyset efter andre trafikanter.

Op til 370 hk

Kia fremhæver med en vis ret den 3,3 liters V6er med 370 hk, 510 Nm og en 0-100-tid på 5,1 sekunder. Den kan sprinte fra 0-100 km/t, på 5,1 sek. og er dermed den hurtigste produktionsmodel fra Kia nogensinde. Tophastigheden ventes at blive 270 km/t.

Praktisk: Der er nem adgang til det store bagagerum via den meget store bagklap.
Praktisk: Der er nem adgang til det store bagagerum via den meget store bagklap.

Men det bliver de to, mere ydmyge alternativer, der vil boltre sig på danske veje. Enten en 2.0 benzin med 255 hk/353 Nm eller – i langt højere grad – en 2.2 diesel med 200 hk/440 Nm.

Også firehjulstræk

Gearkassen er i alle tilfælde et ottetrins automatgear. Nu kaldte vi godt nok i indledningen Stinger for baghjulstrukket, men som tilvalg fås bilen også med firehjulstræk.

Kia Stinger kommer til Danmark sidst på året til en indtil videre helt ukendt pris. Men når mulige konkurrenter som BMW M4 og Audi A5 nævnes, kryber startprisen nok op i nærheden af en halv mio. kr. Kia selv giver slet ingen indikation om, i hvilke luftlag vi befinder os.