Ferietrafikken på den tyske Autobahn kan være en prøvelse for selv den mest tålmodige sjæl, og Stau og vejarbejde hører til kør selv-feriens dagsorden.
Særligt Autobahn A7, som jyder og fynboer kommer ad, og som går ned gennem Tyskland, kan flere steder være slem.
For eksempel skabte vejarbejde på broen over Kielerkanalen nord for Hamborg sidste sommer kilometerlange køer. Det arbejde er dog færdigt blot for at blive afløst af et andet stort anlægsarbejde.
Fra seks til otte spor
Ved Hamborg er man således gået i gang med at nedrive og genopbygge den knap 400 meter lange Langenfelder Brücke. Den 50 år gamle bro vil frem mod 2018 blive genopført og udvidet fra seks til otte spor.
I første omgang er man gået i gang med at nedrive den østlige del af broen. Det betyder, at al trafik de næste par år vil blive samlet i to spor i begge retninger med en hastighedsbegrænsning på 60 km/t.
”Selv om tyskerne er blevet langt bedre til at lægge deres større vejarbejder uden for feriesæsonen, kan de ikke helt undgås, og her vil arbejdet med Langenfelder Brücke være en flaskehals med risiko for kødannelse,” siger ferieservicekonsulent i FDM, Frederik Valmin.
Ombygning ved Hamborg er en del af en større udvidelse af Autobahn A7, som vil vare frem til 2022 og har et budget på 775 millioner Euro.
LÆS OGSÅ: Planlæg turen med FDMs ruteplan
Sjællændere risikerer også flaskehals
Det er dog ikke kun på A7, der er udsigt til mere end tæt trafik. Kommer man med færgen fra Rødby til Puttgarden ad A1, er der også udsigt til en flaskehals. Her skal den 6,5 km lange strækning mellem Reinfeld og Bad Oldesloe lidt nord for Hamborg have skiftet vejbelægning, hvilket betyder, at trafikken i begge retninger vil blive reduceret fra de normale tre til bare et spor. Også det kan skabe kø. Arbejdet her forventes at vare frem til midten af december.
”Det kan være svært helt at undgå kø på den tyske Autobahn. Men ved at tage sine forholdsregler kan man enten undgå de værste af slagsen eller mindske risikoen for at ende i en. Det bedste råd er at afsætte den nødvendige tid og forsøge at undgå den værste myldretid omkring de større byer som Hamborg. Har man mulighed for at køre om aftenen eller natten, kan det være et fornuftigt alternativ,” siger Frederik Valmin.
LÆS OGSÅ: Vej- og vejrsituationen i Europa