Vi danskere har siden 2003 vænnet os til, at priserne på brændstof til bilen svinger ganske meget. Ofte fra time til time, og det har fået mange til at jagte de gode tilbud.
Men for nylig skete der noget nyt på benzinmarkedet. En ny canadisk ejer af Statoiltankene i Danmark gjorde sin entre med en fast nedsættelse af listeprisen på benzin og diesel med 80 øre pr. liter. Ikke bare et par timer morgen og aften – men hele dagen, hver dag, i hele landet. De andre selskaber tøvede, men nu er endnu en af de store spillere, Q8, fulgt med.
Umiddelbart lyder det som en god nyhed for bilisterne, der havde vænnet sig til at skulle tanke på særlige tidspunkter og udvalgte tankstationer, hvis de dyre dråber skulle købes på tilbud. Men spørgsmålet er, om det ved nærmere eftertanke er helt så god en nyhed for den prisbevidste forbruger.
For at forstå den canadiske købmands motiver skal man forstå økonomien på en bemandet tankstation. Her er salget i butikken mindst lige så vigtigt som salget af benzin og diesel. Derfor har det været et problem, at forbrugerne havde vænnet sig til at tanke morgen og aften – det er skidt for krydssalget af franske hotdogs og dagligvarer i løbet af dagen. Derfor er Statoils og Q8's prisændring logisk. De har, modsat de ubemandede stationer, butikker, der skal løbe rundt. Og deres store nedsættelse af listeprisen er et forsøg på at dæmpe priskrigen og sikre kunder i butikken jævnt fordelt over hele dagen. Det er utvivlsomt i tankstationernes interesse at få dæmpet prisudsvingene, men hvad med forbrugeren?
Luften er begyndt at gå ud af priskrigen
Lykkedes det at dæmpe priskrigen, vil det betyde, at de, der i dag jagter de store nedsættelser på op til halvanden krone literen, risikerer at køre forgæves. Omvendt vil de, der ikke i dag deltager i tilbudsjagten, men blot tanker ved den første og bedste tank, kunne få brændstoffet billigere end hidtil. Risikoen er imidlertid, at hvis det lykkes at kvæle priskrigen, vil tankstationerne over tid langsomt, men sikkert, igen kunne hæve deres avance. Så de 80 øres rabat kan være en tvivlsom gevinst på sigt.
I FDM kan vi desværre allerede i vores prisstatistikker se, at luften er begyndt at gå ud af priskrigen. Der er færre af de store prisudsving. FDMs råd til bilisterne er derfor med uformindsket styrke at fortsætte med at søge de billigste priser for at holde konkurrencen vedlige. Og da prisudsvingene nu bliver endnu mere uforudsigelige end tidligere, vil vi også opfordre til at gøre flittigt brug af FDMs prisværktøj på din smartphone eller på benzinpriser.dk – fortsat god tilbudsjagt!