Vejdirektoratet skal ikke betale skade efter vejhul

FDM har tabt en sag i landsretten om erstatningsansvar, når bilister kører i et hul i vejen.

Bilist

Hvem har ansvaret for skaden på bilen, når en bilist kører i et hul i vejen?

Det spørgsmål har Østre Landsret i dag taget stilling til i en sag, som FDM har ført på vegne af to medlemmer, der kørte i samme vejhul og fik ødelagt dæk og fælg.

Vejdirektoratet ville ikke erstatte skaderne, og derfor er tvisten om skaderne for 2.300 kr. nu blevet afgjort i landsretten.

Landsretten har nu afgjort, at Vejdirektoratet ikke har erstatningsansvar for skaden, bl.a. fordi Vejdirektoratet havde haft hullet under observation, og fordi Vejdirektoratet og skønmanden havde forskellige opfattelser af, om hullet var trafikfarligt. Desuden vurderede landsretten, at bilisternes dokumentation ikke var tilstrækkelig.

- Det kan være vanskeligt at se, hvordan Landsretten i denne sag forestiller sig, at bilisten skal kunne levere mere dokumentation, når man ved, at det udover at være forbudt at standse eller opholde sig på en motorvej også er forbundet med livsfare, siger juridisk chef i FDMs rådgivning, Per Alkestrup, der ikke er tilfreds med dommen.

Håbede på principiel afgørelse

FDM har ført sagen for at få svar på, om vejejeren har ansvaret for at betale erstatning til bilister, der har fået skader på deres biler, fordi de kører i et hul i vejen.

Især om vinteren, når sne og frost er hård ved vejene, får FDM henvendelser fra medlemmer, der oplever, at kommunerne fralægger sig ansvaret, når bilister kører i vejhuller og får skader på bilen.

FDM havde håbet på en principiel afgørelse, men dagens dom bevirker, at der stadig vil være tilfælde, hvor man kan få erstatning.

- Dommen udelukker ikke, at der i andre tilfælde kan opnås erstatning, f.eks. hvis vejejeren ikke kan dokumentere et regelmæssigt tilsyn, eller bilisten med tydelige fotos og vidner kan fremlægge den fornødne dokumentation for hullets trafikfarlighed, siger Per Alkestrup.

Statens veje består af 3.797 km veje, som Vejdirektoratet er myndighed over. Kommunerne er myndighed over 70.569 km kommuneveje.

LÆS MERE: Gode råd hvis du kører i et vejhul