Sommeren er højsæson for spritulykker. Forklaringen er, at vi nyder alkohol til grillaftenen, byfesten og ved andre sammenkomster med venner og familie. Man regner ikke nødvendigvis med at få så meget at drikke, og derfor er det ikke planlagt, hvordan man skal komme sikkert hjem.
- Vores undersøgelser viser, at de fleste ikke ved, hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol. Desuden har mange svært ved at vurdere, hvor meget de har fået at drikke i løbet af en hel aften, hvis der løbende er blevet hældt lidt i glasset, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Aftal hjemturen på udturen
Fra 2006 til 2010 har der været 1.868 trafikulykker med dræbte og kvæstede på grund af alkohol. De fleste af dem i sommermånederne.
For at stoppe spritkørsel på vejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik, politiet, Tryg Fonden og 62 kommuner derfor kampagnen ”Hvem kører hjem?” ind til 4. juli. Det markeres bl.a. med skriggule plakater, der skal minde folk om, at før de møder op til det sociale arrangement bør de aftale, hvem der holder sig ædru og kører hjem.
Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet
Fortæl vedkommende, at du har det skidt med, at han kører
Forsøg at tale personen fra at køre og tag evt. bilnøglerne
Allier dig med andre, så I er flere, der kan stoppe den fulde fra at køre
Ring efter en taxa og lån evt. vedkommende penge til taxaen
Tilbyd overnatning
Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
Hvis personen alligevel kører: Ring til politiet på 114
Se også:
Sprit i blodet giver tårnhøj ulykkesrisiko