Sådan søger du erstatning for skader efter frosthuller

Når vejret veksler mellem frost og tø, sker det at vejene får frostskader i form af store og små huller. Hvis din bil beskadiges i et frosthul i vejen, skal du sikre dokumentation, hvis du vil søge erstatning.

Vejhul, vejhuller, huller i vej, huller i vejen
Trafik

Den strenge frost i år har været ekstra hård ved nogle vejstrækninger. Det er ejeren af vejen, der står til ansvar, hvis din bil beskadiges ved at køre i et hul forårsaget af frost. Det kræver dog rigtig dokumentation fra din side, hvis du vælger at søge erstatning.

Dokumentér skade og hul

Skaden på din bil skal kunne dokumenteres. Både i forhold til, hvad der er sket på bilen, og i forhold til, hvor og hvordan det er sket. Du skal nemlig kunne bevise, at andre er erstatningsansvarlige for skaden, og ikke dig selv. Hvis det er muligt, vil FDM derfor råde dig til at fotografere hullet og skaden på bilen. Mange mobiltelefoner har i dag kamera indbygget, så gør eventuelt brug af det. Er der et vidne til episoden, så få navn og telefonnummer på vedkommende. Er skaden så omfattende, at du ikke kan køre fra stedet og skal afhentes af FDM vejhjælp eller anden autohjælp, er det en god dokumentation for, hvad der er sket.

Få skaden takseret

Er du kaskoforsikret, vil FDM råde dig til at få skaden på bilen takseret af dit eget forsikringsselskab. De skal forsøge at få refunderet udgifterne for skadesudbedringen fra vejmyndigheden. Du skal dog være klar over, at sådan en skade koster en selvrisiko og måske en præmiestigning, hvis dit forsikringsselskab ikke kan gennemføre erstatningskravet.

Du har også forpligtigelser

Som bilist har du altid pligt til at køre efter forholdene. Det gælder både i forhold til vejret og vejens stand. Er vejen i synligt dårlig stand, er det din pligt at afpasse hastigheden efter det. Hvis du ikke kører efter forholdene og får en skade på bilen, kan det blive meget vanskeligt at gennemføre et erstatningskrav. Det gælder også, hvis der er skiltet med, at vejen har huller, og der måske også er skiltet med en hastighedsnedsættelse. Kører du derimod på en generelt godt vedligeholdt vej, hvor du ikke bør have en mistanke om, at der ikke kan køres med den lovlige maksimumhastighed, og kører i et hul, du ikke har mulighed for at vige uden om eller kunne forudse var i vejen, bør der være mulighed for at kunne få erstatning. Det er vejmyndigheden – enten kommune eller stat – der skal erstatte skaden på bilen.

De første sager på vej

FDMs juridiske rådgivning er begyndt at få henvendelser fra medlemmer, der har fået skadet deres biler efter et ublidt møde med sådanne vejhuller. FDM kender endnu ikke kommunernes og statens holdning til erstatningskravene. Hvis medlemmerne ikke får medhold, vil FDM formentlig støtte et eller flere medlemmer i sager mod vejmyndighederne.

Læs mere om dårlige veje og bilskader