Kør med grøn samvittighed

Ny kampagne skal lære danskerne at køre længere på literen. Et køreteknisk kursus viser, hvordan man kan spare op mod 20 pct. på brændstoffet.

KørGrønt, Kør Grønt, Kør Grønt-kampagne
Bilist

Kør Grønt – alt andet er helt sort. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne, der skal lære danskerne at køre mere økonomisk. Både hvad angår pengepung og CO2-regnskab.

Erfaringer fra udlandet viser nemlig, at der er op mod 20 pct. at spare på brændstoføkonomien, hvis bilisterne lærer at køre mere energieffektivt. Og at danskerne er interesseret i at lære at køre grønnere, viser en undersøgelse foretaget af Center for Grøn Transport under Trafikstyrelsen, der også står bag den nye kampagne.

Undersøgelsen, der sætter fokus på danskernes viden om og holdning til energieffektiv kørsel, viser nemlig, at mere end to ud af tre bilister gerne vil bruge tid og energi på at ændre deres kørsel, men at der mangler fokus på de kørevaner, som kan sikre energieffektiv kørsel.

Derfor har FDM som en del af KørGrønt kampagnen iværksat en række kurser på FDM Jyllandsringen og FDM Sjællandsringen hvor private kan lære energieffektiv køreteknik.

"Mange tror, at energirigtig kørsel er det samme som søndagskørsel. Det er helt forkert. I det hele taget hersker der mange myter om, hvordan man kører mere økonomisk, og de fleste holder ikke. At køre grønt handler mere om at være forudseende og tænke lidt længere frem i trafikken, eksempelvis bremse ned med motoren og ikke mindst køre i det rigtige gear. De færreste er nok opmærksomme på det i dagligdagen, men bare det at køre i et forkert gear, koster op mod 20 procent mere på brændstoffet. Det er den slags vi underviser i," siger chefinstruktør på FDM Sjællandsringen Søren Holten Jacobsen, der er en af fem specialuddannet chefinstruktører fra Center for Grøn Transport.

FDM har på sine køretekniske anlæg de senere år undervist erhvervschauffører i at køre længere på literen og samtidig spare på CO2 udledningen. Noget private altså nu også har mulighed for at lære.

Spar 5.000 kr. om året

Kurset hos FDM varer 7 timer, og er en kombination af teori og praktiske øvelser, som udfordrer kursisternes holdninger og evner bag rattet. Efter kurset bliver kursisternes resultater indrapporteret til Center for Grøn Transport, og deltagerne modtager herefter et bevis på, at de nu er certificeret KørGrønt bilister. Dermed er de klar til at spare masser af CO2 og penge blot ved at ændre deres kørevaner en lille smule. Kører man eksempelvis 35.000 km om året, svarer den brændstoføkonomiske besparelse til mellem 4.000 og 5.000 kr. årligt.

"Mange kursister har kørt i årevis og ofte i den tro, at de kørte økonomisk. Vores erfaring er dog, at de fleste får sig en aha-oplevelse, når de oplever, hvordan de med små justeringer i kørslen kan se, at deres brændstofforbrug under kurset falder med 15-20 procent," siger Søren Holten Jacobsen.

10 gode råd: Sådan kører du langt på literen

I forbindelse med den nye kampagne har Center for Grøn Transport desuden lavet hjemmesiden www.kørgrønt.dk, hvor man også kan læse mere om grøn køreteknik og måle sit brændstofforbrug.