Dansk lov om udenlandske udlejningsbiler i strid med EU-regler

Danmark overtræder sandsynligvis EU’s regler om fri bevægelighed, når det gælder udenlandske lejebiler i Danmark. FDM vil have sagen belyst.

Udenlandske udlejningsbiler
Bilist

Interessant. Sådan lyder meldingen fra FDM, efter det er kommet frem, at de danske regler omkring udenlandske udlejningsbiler i Danmark kan være i strid med EU’s regler om fri bevægelighed.

Som reglerne er i dag, er det ulovligt for alle med fast bopæl i Danmark at køre i Danmark i biler lejet i udlandet. Reglerne er i høj grad lavet for at beskytte de høje danske registreringsafgifter på biler, men kan altså være i strid med EU-regler.

Ligesom i Danmark gjaldt samme regler indtil sidste år også i Norge. Men efter en henvendelse fra EU, ændrede Norge sine regler, så det for nordmænd i dag er tilladt at leje bil i et andet EU-land og køre i Norge i op til 42 dage om året. Norge er ganske vist ikke er medlem af EU, men harmoniserer langt hen ad vejen sin lovgivning efter EU’s lovgivning.

Kun få undtagelser

Der er dog få undtagelser i de stramme danske regler. For få år siden blev det vedtaget, at man må benytte udenlandsk indregistrerede biler i op til syv dage i Danmark, forudsat at bilen er indregistreret på udenlandske korttidsnummerplader som eksportplader. I december 2010 blev det desuden vedtaget, at man må føre udenlandsk indregistrerede lejebiler den direkte vej til et afleveringssted i Danmark. Men selvom ændringerne afspejler en politisk vilje til at høvle de værste knaster af den danske lovgivning, ser FDM gerne, at man tager fat et helt andet sted.

Dobbelt op på dansk billeje

”At det nu ser ud til, at de danske regler på området er i strid med EU-reglerne, mener FDM blot er endnu et udtryk for, at den værdibaserede danske afgiftsmodel er uhensigtsmæssig, og at tiden for længst er løbet fra den,” siger politisk konsulent i FDM, Torben Lund Kudsk.

Den danske lovgivning på området har desuden den konsekvens, at danske forbrugere, som vil leje en bil, må betale op mod det dobbelte af, hvad man gør i landene omkring os. Også af den grund ser FDM gerne, at man får ændret reglerne til gavn for forbrugerne.

”Vi finder sagen meget interessant og er i gang med at se nærmere på den. I første omgang vil vi rette henvendelse til de relevante myndigheder og politikere og få sagen belyst, ligesom vi også tager kontakt til vores norske søsterorganisation NAF for at høre mere om de norske ændringer på området,” siger Torben Lund Kudsk.