Sommerdæk frem fra hi

Foråret i Danmark byder på meget blandet vejr. Solen kan skinne varmt i marts, og senere varsler meteorologerne pludselig sne. Så hvornår er det egentlig tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk?

sommerdæk
Trafik

Som udgangspunkt er april et godt tidspunkt at gå fra vinterdæk til sommerdæk. Risikoen for sne- eller isglatteveje falder, og vejene bliver igen egnede til sommerdæk. Jo længere vi kommer ind i april, jo sikrere er det at skifte. I år ligger påsken forholdsvist sent, og den miniferie vil for mange bilister være et godt tidspunkt til at gøre bilen klar til foråret og blandt andet skifte til sommerdæk.

Hvis du skal have din bil med til udlandet, skal du være opmærksom på, at landene omkring os har andre regler for vinter- og sommerdæk end Danmark. For eksempel er vinterdæk obligatoriske i Sverige frem til 31. marts i tilfælde af vintervejr.

Se regler for vinterdæk i andre lande

Tjek sommerdæk i god tid

Det er en god ide at tjekke dine sommerdæk i god tid, hvis du ikke gjorde det, da du lagde dem til side i vinter. Gå dækkene efter for søm og sten. Mål også mønsterdybden på alle fire dæk. Er der mindre end tre mm slidbane, anbefaler FDM, at du får nye dæk – og det gælder for både sommer-og vinterdæk. Skal du have nye sommerdæk, kan du lade dig inspirere af FDMs sommerdæktest. Det er en god ide at bestille sommerdækkene allerede nu, så du er sikker på, at de er til rådighed, når du skal bruge dem.

Se FDMs sommerdæktest

Vask inderskærmene

Hvis du selv står for at skifte hjulene, er det en god idé at spule salt og andet snavs væk fra inderskærmene, inden du sætter de nye dæk på. Når du fastspænder hjulene, skal du bruge en momentnøgle, så boltene spændes med det rigtige moment. Se eventuelt efter moment-tallet i instruktionsbogen for din bil eller kontakt FDMs tekniske rådgivning. Husk at rengøre dine vinterdæk, inden du stiller dem væk for sommeren. Opbevar dækkende tørt og køligt, til vinteren igen banker på døren.

Bestil tid nu

Mange vælger at få skiftet dæk på et dækcenter eller på deres lokale værksted. Husk at bestille tid, så du er sikker på, at der er tid, når du gerne vil til. Problemerne med at få skiftet dæk i tide er dog ofte værre, når bilisterne overraskes af vinterens første sne end forårets første sol.

Se FDMs video om, hvordan du skifter fra vinterdæk til sommerdæk