Sverige vil have spritbom ved grænsen

Automatisk alkohol-test af alle bilister, der kører ind i Sverige fra en færge. Det vil en svensk bilistorganisation have indført – gerne på privat basis.

Alle bilister, der kommer til Sverige med færge, skal puste i en automatisk spritkontrol, lyder svensk forslag.
Bilist

Hver gang en bilfærge lægger til i svensk havn, skal samtlige bilførere blæse i en alkohol-måler, før en bom går op og lukker dem ind i Sverige.

Den svenske afholds-bilklub har fået udviklet et nyt testapparat og officielle skilte, men indtil videre er det et privat forslag.
Den svenske afholds-bilklub har fået udviklet et nyt testapparat og officielle skilte, men indtil videre er det et privat forslag.
Det foreslår en lille, men indflydelsesrig svensk bilistorganisation i fulde alvor og har sågar fået udviklet såvel en avanceret alkohol-tester som et helt system med bomme og trafiklys.

MHF, der er en afholds-bilklub, præsenterer sit forslag på sin årlige trafiksikkerhedskonference i Halmstad og initiativet fik en del presseopmærksomhed i Sverige.

To promille har over 0,2 promille

Svensk politi gennemfører ofte rutinemæssig alkoholkontrol ved bl.a. færgerne i Helsingborg, Gøteborg og ved Øresundsbroen, men MHF vil have dette udvidet til en 100 procent kontrol af alle de 3,3 mio. køretøjer, der årligt ankommer til Sverige med færge.

- Senere måtte det også gerne gælde Øresundsbroen og landegrænserne, siger chefredaktøren for MHFs blad, Arne Winerdal

Bilister, der kører i land fra en færge til Sverige, skal puste i et automatisk anlæg. Er promillen for høj, går en bom eller en låge ikke op, og politiet skal tage over.  Modelfoto
Bilister, der kører i land fra en færge til Sverige, skal puste i et automatisk anlæg. Er promillen for høj, går en bom eller en låge ikke op, og politiet skal tage over. Modelfoto
MHF begrunder det drastiske skridt med, at der ved de normale politikontroller ved grænsen opdages dobbelt så mange spritbilister som ved øvrige kontroller i Sverige. Knap to ud af 1.000 bilførere overtræder den lave svenske promillegrænse på 0,2.

En voldsom ulykke for fem år siden, hvor en stærkt beruset ungarsk lastbilchauffør dræbte adskillige personer på en svensk motorvej, spøger desuden stadig.

Tre sekunders test

Den svenske afholdsforening mener, at en 100 procent kontrol kan ske uden særlig risiko for forsinkelse af bilstrømmen fra en færge. Selve alkohol-testen varer tre sekunder. Dertil kommer tiden med at stoppe, vente på bommen og køre igen.

MHF har sammen med et svensk firma fået udviklet en ny type alkoholtester, hvor der ikke kræves mundstykke. Bilisten kan puste i røret på to-ti cms afstand, og dermed bliver testen ikke så ”indgribende”, som når der skal bruges et særligt og rent mundstykke.

Den nye teknik ventes at forbedre alkoholtest uanset om MHF kommer igennem med sit forslag.

Skal udføres af rederier

Den svenske afholds-bilklub MHF har fået udført et testanlæg, der skal vise, at det ikek behøver tage lang tid at kontrollere bilførerne. Klubben vil dog ikke helt garantere, at det ikke kan give ekstra kø ved færgerne.
Den svenske afholds-bilklub MHF har fået udført et testanlæg, der skal vise, at det ikek behøver tage lang tid at kontrollere bilførerne. Klubben vil dog ikke helt garantere, at det ikke kan give ekstra kø ved færgerne.
Svenske politikere har ikke stået i kø for at støtte den systematiske spritkontrol, men MHF mener netop at have fået det svenske rigspolitis accept af, at det vil være lovligt at gennemføre testen på privat initiativ, typisk udført af og hos rederierne.

Hvis en bilist testes positivt, går bommen ikke op, og det er tanken, at han eller hun skal ledes til side til en af politiets eller toldens kontrolposter, der meget ofte er bemandede i Sverige.