Fodgængerulykker skal frem i lyset

Eksperter går nu i gang med at nærstudere alvorlige ulykker med fodgængere.

Bilist

12-25 procent af alle personulykker i de støre danske byer involverer fodgængere. Det er dermed en ret udbredt ulykkestype, som Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) nu kaster sit granskende blik på.

Ca. 30 alvorlige fodgængerulykker, som endnu ikke har fundet sted, skal dybdeanalyseres for at kaste lys over, hvad der typisk går galt i disse ulykker. Den viden skal i sidste ende bruges til mere målrettet at forebygge dem.

Hyppige blandt unge og ældre

Fodgængerulykker udgør en ulykkestype, som giver alvorlige personskader. Børn under 15 år og ældre på 70 år og opefter er hyppigere involveret i fodgængerulykker end i andre typer personskadeulykker. Seks ud af syv sker i byzone.

Fra midt i april modtager HVU indberetning fra nogle politikredse, når der sker en alvorlig fodgængerulykke. Udvalgte ulykker undersøges derefter grundigt af en gruppe bestående af en bilinspektør, vejingeniør, politibetjent, læge og psykolog.

Alle interviewes

Der foretages ekstra grundige observationer på ulykkesstedet, så vidt muligt lige efter at ulykken er sket, og alle involverede parter og vidner interviewes af havarikommissionen.

Derefter analyserer HVU de enkelte ulykker og finder frem til de faktorer, som medvirkede til, at ulykken skete, og som forværrede skaderne.

Rapport om halvandet år

En rapport om fodgængerulykker ventes klar i anden halvdel af 2013.

Havarikommissionen har tidligere nærstudereret ulykker med unge, ældre, motorcyklister og varebiler samt motorvejsulykker, højresvingsulykker, landevejsulykker og ulykker med høj fart.