Støddæmpere defekte på hver 2. bil

Tysk undersøgelse viser, at hver anden bil kører med støddæmpere, der ikke er i orden. Det mindsker bilernes sikkerhed.

Bremselængden fra 50 km/t. let kan forøges med to-tre meter, hvis støddæmpernes virkning er halveret.
Nyt om biler

Mens dækkenes tilstand de senere år har opnået stigende interesse fra bilisternes side, kniber det mere med forståelsen af, at også støddæmperne er en sliddel, der indimellem skal udskiftes, for at fastholde bilens høje sikkerhedsniveau.

Det viser en undersøgelse fra Tyskland, som verdens største støddæmperproducent Monroe har gennemført. Blandt 38.949 biler, der er undersøgt på værksteder i Tyskland, blev der fundet fejl ved tæt på hver anden bil.

Det er naturligt nok de biler, der har kørt mange km, og de biler, der er ældst, der har flest fejl. Således var andelen af biler med fejl på støddæmperne oppe på 60 procent for den gruppe af biler, der havde kørt mere end 200.000 km. Gruppen af biler med en alder på over 10 år havde en tilsvarende fejlrate.

Støddæmpere skal skiftes for hver 80.000 km

I bykørsel kan en bremselængde fra 50 km/t. på ekstra to-tre meter let blive yderst kritisk. Det er prisen for defekte støddæmpere.
I bykørsel kan en bremselængde fra 50 km/t. på ekstra to-tre meter let blive yderst kritisk. Det er prisen for defekte støddæmpere.
Støddæmperens opgave er at fastholde hjulets kontakt med vejen under kørslen. Hvis bilen ikke havde støddæmpere, ville hjulene populært sagt hoppe hen ad vejen på grund af de svingninger, der ville opstå i fjedrene. Dermed ville vejgrebet kun være en brøkdel af det, det ellers er, og bilen ville have svært ved at styre og bremse.

Det er samme historie, der gentager sig for biler, der har defekte støddæmpere. Er en støddæmper for eksempel utæt, så den olie, der normalt er inde i den, er løbet ud, reduceres effekten markant, og bilens køreegenskaber forringes.

Af samme grund anbefales det, at alle støddæmpere kontrolleres for hver 20.000 km, og at de – alt efter tilstand – skiftes for hver 80.000 km.

Defekte støddæmpere forøger bremselængden

En test foretaget af Monroe med to helt identiske biler, hvor den ene bil har helt nye støddæmpere, og den anden har støddæmpere med kun halv effekt, viser, at bremselængden fra 50 km/t. let kan forøges med to-tre meter alene på grund af støddæmpernes slitage.

I bykørsel kan det være altafgørende i en kritisk situation. Også egenskaberne ved undvigemanøvrer ændres markant, og en bil med slidte støddæmpere vil her have svært ved at dreje lige så skarpt, som en normalt fungerende bil.

Støddæmpere skal skiftes parvis

I Danmark kontrolleres støddæmpernes funktion ved et bilsyn, men her er der ofte kun tale om en visuel kontrol. En egentlig test af støddæmpere er kompliceret at gennemføre, da den kræver avanceret måleudstyr, men enkelte værksteder tilbyder denne ydelse.

Man kan dog få en indikation af støddæmpernes effekt ved at trykke ned i bilens hjørner, og slippe igen. Gynger bilen mere end en enkelt gang, kan det betyde defekte støddæmpere.

Skal støddæmperne skiftes, skal det altid ske parvis, så f.eks. både højre og venstre baghjul eller højre og venstre forhjul skiftes samtidig, hvis man altså ikke vælger at skifte alle fire på én gang.

En udskiftning af to støddæmpere bagtil koster ca. 4.000 kroner alt inklusive, mens de to fortil i alt koster ca. 6.000 kroner. Priserne varierer dog en del fra bilmodel til bilmodel.