21. september 2012 fastslog Østre Landsret, at der ikke er lovhjemmel for at opkræve mere end én afgift for den samme ulovlige parkering. Landsrettens fortolkning af færdselslovens §121 giver alene mulighed for at udstede én afgift, uanset om den ulovlige parkering måtte strække sig over to eller flere døgn.
Når landsretten kommer frem til dette resultat, skyldes det, at der i Danmark, og lande vi normalt sammenligner os med, gælder det princip, at man kun kan straffe borgerne, hvis der er klar lovhjemmel til det. Og færdselsloven giver ikke mulighed for at pålægge flere afgifter for den samme uafbrudte ulovlige parkering.
Landets kommuner har, med Københavns Kommune i spidsen, imidlertid selv udviklet en praksis, som giver dem mulighed for at pålægge fire eller flere afgifter. Den praksis er nu kendt ulovlig, da det kun er Folketinget som kan fastsætte straf.
Kommunerne har således i flere år opkrævet afgifter, som de ikke var berettiget til. I stedet for at udvikle egne regler, burde kommunerne have henvendt sig til Folketinget og påpeget, at de gældende regler efter deres opfattelse ikke var tilstrækkelige. Det havde givet mulighed for, at man i en åben demokratisk proces kunne diskutere og fastlægge reglerne, fremfor at lade kommunernes egne embedsmænd fastlægge reglerne i en administrationsvejledning. En vejledning som i øvrigt var hemmelig, indtil Folketingets Ombudsmand i september 2010 udtalte, at den også var omfattet af reglerne om offentlighed i forvaltningen. Så udover at være ulovlige, var de regler, som borgerne er blevet straffet efter, altså indtil for to år siden også hemmelige.
Når FDM, på vegne af et medlem, går ind i en sådan sag, er det ikke for at holde hånden over personer, som bevidst overtræder reglerne. FDMs engagement i spørgsmålet, som jævnligt rejses af medlemmer, som uforvarende har parkeret i strid med reglerne, skyldes derimod hensynet til retssikkerheden og ønsket om klarhed på området.