Gigantlastbiler på svenske veje

Lastbiler på 90 ton - det dobbelte af det normale – får nu lov at køre i Nordsverige. Kæmpelastbilerne fra Scania skal køre jernmalm ad en bestemt rute.

90 ton-lastbilerne får fire aksler på den trækkende lastbil.
Nyt om biler

90 tons lastbiler kan man i fremtiden møde på de øde, men offentlige veje i det allernordligste Sverige.

De 80 lastbiler skal køre ad en bestemt rute ad den 160 km lange strækning mellem Kaunisvaara i øst og Svappavaara i vest.
De 80 lastbiler skal køre ad en bestemt rute ad den 160 km lange strækning mellem Kaunisvaara i øst og Svappavaara i vest.
Svenske myndigheder har givet en specialtilladelse, så mineselskaberne Cliffton Mining og Northland Resources får lov at sende ekstremt tune lastbiler ud på en 160 km lang rute mellem en ny mine i Kaunisvaara og en jernbanestation i Svappavaara.

Begge lokaliteter ligger i Lapland – eller Nordland, som regionen administrativt hedder.

Fra Svappavaara køres jernmalm-koncentratet med specialtog til Narvik på den norske Atlanterhavskyst.

Tungere, men ikke længere

Lastbilerne bliver af denne model med 730 hestekræfter og fire aksler.
Lastbilerne bliver af denne model med 730 hestekræfter og fire aksler.
Selv om lastvognstogene får lov at komme helt op på 90 ton, bliver der ikke tale om ”monsterlastbiler” eller ”roadtrains” som i Australien.

Malmlastbilerne får den ”normale” længde på 25,25 meter som for modulvogntog, der nu også må køre i Danmark. Disse ekstra lange lastbiler må som standard veje 60 ton både i Danmark og Sverige.

De tunge lastbiler adskiller sig ved at have en aksel ekstra, så forvognen har fire aksler. Derved bliver det afgørende akseltryk inden for de normale regler.

80 kæmpebiler fra Scania

Det er Scania, der har fået den ca. 1,3 mia. kr. store ordrer, og lasbilen bliver den ultimative topmodel, R730 med 730 hestes V8-motor.

Når minedriften er fuld udbygget i 2015 vil 400 chauffører betjene 80 af de store vogntog i døgndrift.

De kan flytte ca. fem mio. ton årligt og vil hvert år tilbagelægge ca. 400.000 km.