Godt og skidt i året der gik

2012 var et trafikpolitisk og forbrugermæssigt interessant år.
FDM har haft hænderne fulde af markante sager i året der er gået. Vi har beskæftiget os med betalingsringen i København, den nedslidte Storstrømsbro og Københavns Kommunes nu kulsejlede beslutning om en T-krydsløsning mellem Lyngbyvejen og Nordhavnsvejen. Lukning af Amagerbrogade, stigende afgifter for bilejerne og Folketingets beslutning om at inddrive flere penge ved ATK-vogne, for bare at nævne nogle få. Nogle sager har været mere fremtrædende end andre, og i den nedenstående skema har vi listet en top fem over godt og skidt i året der gik.

Vi har listet en top fem over godt og skidt i året der gik.
FDM Mener

 

Godt Skidt
Under 200 døde i trafikken:
Igen i år er der historisk få dræbte og tilskadekomne i trafikken. Årsagerne er blandt andet mere sikre biler og bedre trafikkultur med mindre alkohol og fart samt den økonomiske afmatning, som også spiller ind på antallet af vejtrafikulykker.
 
Stigende bilafgifter:
Først steg de grønne afgifter med tilbagevirkende kraft. Så skulle kommende demo- og leasingbiler betale godt 1 mia. kr. til billigere kollektiv trafik. Herefter steg udligningsafgiften for dieselbiler og firmabilsbeskatningen i Skattereformen. Og til sidst fik Europas dyreste nummerplader endnu et nøk op. Alt dette skete, mens vi ventede på regeringens bebudede provenuneutrale omlægning af registreringsafgiften. 
 
Betalingsringen droppet:
Betalingsringen omkring København blev efter et massivt offentligt pres på regeringen droppet. FDMs holdning var, at konsekvenserne for bilisterne ikke kunne retfærdiggøre de små effekter den ville få i forhold til trængsel, miljøforbedringer og provenu.
 
Vejenes forfald:
De stigende bilafgifter kom ikke bilisterne til gode – tværtimod. Tilbageløbet fra de overbudgetterede projekter fra infrastrukturfonden blev på trods af løfter om andet kanaliseret væk fra vejene. Samtidig er vedligeholdelsesefterslæbet på de kommunale veje nu op mod 20 mia. kr., alt imens Storstrømsbroen har slået revner.  
 
Ankenævn for biler:
2012 var året hvor justitsministeren endelig godkendte ’ankenævn for biler’, som er et forbrugerbeskyttelsesnævn hvor FDM er repræsenteret. Med ankenævnet bliver det muligt for forbrugeren at klage over alle bilforhandlere og værksteder og ikke kun de organiserede. Desuden kan nævnets afgørelse benyttes i fogedretten eller domstolene.
 
Flere ATK-vogne:
I 2012 blev det besluttet at antallet af vogne med automatisk trafikkontrol bliver firdoblet i 2013. Samtidig er planerne om stærekasser blevet skrottet. FDM har vanskeligt ved at se, at beslutningen om flere ATK-vogne i sig selv skal tjene som andet end endnu en pengemaskine, hvor penge hentes hos bilisterne.
 
Billigere biler:
Prisfaldene fra mikrobilsegmentet har forplantet sig til store dele af bilmarkedet. På trods af stigende bilafgifter har det aldrig været billigere at købe en sikker og miljøvenlig bil. 
 
Benzinprisen slog historisk rekord:
Både den 19. august og 10. september nåede den officielle listepris på oktan 95 op på 13,97 kr./l. Siden har Statoil og Q8 introduceret en vejledende pumpepris, der er 80 øre under listeprisen. 
 

Retssikkerheden ved p-bøder testet:
FDM vandt en sag i Højesteret om antallet af bøder for en parkeringsforseelse på offentlig grund. Desværre tabte vi i Landsretten en tilsvarende for private P-områder. For FDM er det afgørende, at der er klare regler og størst sikkerhed for forbrugerne i forbindelse med p-afgifter.  Den tabte sag har FDM anket til Højesteret.

Udbredt snyd med kilometertal:
Flere undersøgelser fra ind- og udland afslørerede fusk med kilometertallene på brugte biler. FDM har fokus på sagen og efterlyser et centralt register, hvor bilernes kilometertal løbende registreres.