Det er ikke sikkert, at bilisten har modtaget sin parkeringsbøde, blot fordi parkeringsvagten har placeret den under bilens vinduesvisker. Derfor må parkeringsselskaberne ikke lægge et gebyr på 100 kr. på den første rykker.
Det fastslog Højesteret 4. marts 2010 og gav dermed FDM medhold. Alligevel fortsatte Europark med at opkræve rykkergebyret. Men den gik kun indtil januar i år, da Sø- og Handelsretten underkendte Europarks praksis med at lægge gebyr allerede på den første rykker.
Kun første rykker er ulovlig
Derfor skal Europark nu tilbagebetale alle de gebyrer, der er udstedt siden dommen fra Højesteret i 2010, medmindre bilejeren har tilkendegivet, at vedkommende har modtaget den oprindelige bøde.
- Højesterets dom fra 2010 var ganske klar, og allerede dengang ændrede de øvrige parkeringsselskaber praksis i forhold til rykkergebyrer. Men Europark fortsatte, og derfor er vi glade for, at forbrugerombudsmanden gik ind i sagen og har fået medhold i Sø- og Handelsretten, sagde leder af FDMs juridiske rådgivning, Per Alkestrup, efter dommen i januar.
Det er kun det første rykkergebyr, der er opkrævet ulovligt. Rykkergebyrer på andet og tredje brev, der overholder bestemmelserne i renteloven, tilbagebetales ikke.
Sender brev til bilisterne
Forbrugerombudsmanden og Europark er nu blevet enige om proceduren for tilbagebetaling af de ulovlige rykkegebyrer. I sager, hvor parkeringsselskabet efter 4. marts 2010 har pålagt et rykkergebyr i det første brev til bilisten, vil Europark nu sende et brev til den adresse, som rykkerbrevet blev sendt til.
I brevet opfordres bilisten til at fremsende sine kontooplysninger inden tre måneder, så de 100 kr. kan tilbagebetales.
- Jeg er glad for, at Europark loyalt efterlever dommen og betaler de ulovligt opkrævede rykkergebyrer tilbage til bilisterne, udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe.
Efter udløbet af fristen på tre måneder trækker Forbrugerombudsmanden sig ud af sagen. Man kan dog stadig selv kræve tilbagebetaling, så længe tilbagebetalingskravet ikke overskrider forældelsesfristen på tre år fra opkrævning af rykkergebyret.