Slut med at sejle til England

Til september lukkes den sidste færgerute mellem Danmark og England. DFDS opgiver Esbjerg-Harwich.

De senere år har Esbjerg-Harwich været besejlet af Sirena Seawyas, der indtil 2013 hed Dana Sirena.
Nyt om biler

En epoke i dansk transport rinder ud. Ved udgangen af september indstiller DFDS Seaways sejladsen på den historiske rute Esbjerg- Harwich, og dermed at det slut med at sejle mellem Danmark og England.

De to havnebyer på hver side af Nordsøen har været bundet sammen af en færgerute i næsten 140 år.

Mange dødsårsager kan skrives ind i nekrologen, men færgerutens nedtur er et resultatet af danskernes ændrede levemåde og de politiske forhold i EU.

Passagertal faldet med 75 procent

Over en årrække er det årlige passagertal faldet fra 300.000 til 80.000, bl.a. fordi vi flyver meget mere på ferie, tiden betyder mere, det toldfrie salg er forsvundet, og transporten af industrigods mellem Danmark og Storbritannien er gået en del ned.

Dødsstødet kommer fra nye miljøkrav. Fra 1. januar 2015 indføres nye krav til luftforureningen fra skibe i EUs farvande, og for englandsfærgen betyder det i praksis, at den skal sejle på svovlfattig olie, som er markant dyrere end det beskidte, ”heavy fuel”, der ellers bruges i vid udstrækning.

Ford DFDS ville det betyde en årlig merudgift på ca. 20 mio. kr., siger rederiet.

Kun to-fire ugentlige afgange

Ruten har længe været en skygge af sig selv. En gang var der daglig afgang med passagerfærgerne Dana Regina og Dana Anglia, mens ruten nu er reduceret til at have to-fire afgange om ugen med Sirena Seaways, en såkaldt ro-pax-færge, der nok har en del passagerfaciliteter, men i højere grad er en godsfærge.

Sirena Seaways, der er fra 2002, har plads til 435 personbiler og 623 passagerer.

Endnu i 1980’erne havde DFDS to Nordsøruter fra Esbjerg; den anden var Esbjerg-Newcastle.

Overfarten Esbjerg-Harwich tager 18 timer, og da det i praksis kræver en kahyt, kan en sådan overfart blive relativ dyr for en familie.

DFDS opretholder en ren fragtrute mellem Danmark og England, Esbjerg-Immingham.

Danskere, der efter denne sommer vil have deres bil med til Storbritannien, må rejse via Den Engelske Kanal. Nærmeste færgehavne er ifølge A-Ferry i Holland, bl.a. Hoek van Holland og Rotterdam.