Naturgassen breder sig

Danmark har fået sin sjette gastankstation. Inden nytår ventes der at være ti.

Bilist

Det bliver langsomt lettere at finde et sted i Danmark at tanke gas. HMN-selskabet har netop indviet en naturgas-tankstation – i fagsproget en gasfyldestation – i Gladsaxe ved København.

Oversigt over de nuværende og kommende gastankstationer i Danmark.
Oversigt over de nuværende og kommende gastankstationer i Danmark.
Den nyopførte gastankstation ligger ved busselskabets Arrivas garageanlæg, og det er primært af hensyn til de nye naturgasbusser, at anlægget er opført. Men tankstationen, der vil være døgnåben, kan også bruges af andre gaskøretøjer.

Seks i Danmark

Den nye gastankstation i Gladsaxe er Danmarks sjette af slagsen. De øvrige fem tankstationer til gasbiler ligger på Amager, i Odense, Fredericia, Skive og Tarm.

Flere stationer er på vej. Ifølge HMN Naturgas vil der inden udgangen af 2014 være mindst ti gastankstationer i Danmark.

Skal især bruges til busser

Med indvielsen af tankanlægget har hovedstaden samtidig fået sine første naturgasbusser. Tre sættes i drift i første omgang. De første busser på gas herhjemme kom på gaden i Fredericia i efteråret 2013. Senere skal der også indsættes gasbusser i Odense, Holstebro, Skive, Aalborg og Frederikshavn.

De nye danske gastankstationer er alle af typen CNG (Compressed Natural Gas).

Andre lande er forud

I andre EU-lande er man ifølge HMN langt længere fremme med gasbusser. De seneste fem år er antallet vokset 35 procent – fra 9.691 til 13.097.

Prisen for naturgas er lavere end både benzin og diesel. Med den nuværende gaspris svarer det til, at man kunne købe benzin til 8,30 kr. pr. liter eller diesel til 9,10 kr. pr. liter. Til gengæld er gaskøretøjerne dyrere i indkøbspris.