Sandsynligheden for at blive stoppet af en færdselsbetjent i København er blevet markant mindre efter en reorganisering af Københavns Politi, der trådte i kraft 1. maj.
Færdselsafdelingen har skullet afgive 70 procent af sin tid til andre opgaver, og det betyder, at trafikindsatsen stort set har ligget brak.
Det skriver Politiforbundets fagblad Dansk Politi og citerer tillidsrepræsentant Anders Egskov Knudsen og politiassistent Christian Berthelsen:
- Der er ingen til at stå for de målrettede trafikindsatser eller til at lægge det konstante tryk på trafikanterne, der er nødvendigt for at højne trafiksikkerheden. Et eksempel er, at hvor vi tidligere blev sat til at være med ved alle københavnske skoler ved skolestart, har vi i år kun dækket nogle af skolerne, når der var tid til det mellem de øvrige beredskabsopgaver. Til december, når julefrokosterne sætter ind, plejer vi at være tre-fire hold, der kører ud på de store julefrokostdage. I år kan vi nok kun stille med ét hold.
Civile biler holder stille
Færdselsbetjentene er i stedet blevet sendt ud til alt fra dødfundne og butikstyverier til færdselsuheld og mindre voldssager. De er også blevet brugt som sendebude mellem politistationerne med mobiltelefoner og sagsmapper.
De civile køretøjer, der er eksperter i at fange vanvidsbilister, har ikke været ude at køre siden maj.
- Vi er utroligt kede af, at vi ikke får lov til at udføre det arbejde, vi har specialiseret os i – nemlig at højne trafiksikkerheden for borgerne, siger Christian Berthelsen til Dansk Politi.
Fire af de mest rutinerede motorcykelbetjente i afdelingen har valgt at sige op på grund af de dårlige arbejdsbetingelser.
Stor spareplan får skylden
Politidirektør for Københavns Politi, Thorkild Fogde, afviser overfor fagbladet, at kredsens færdselsafdeling er under afvikling.
- Der er tale om et forsøg på at omstrukturere ressourcerne, og vi skal evaluere det samlet til september. Vi er nødt til at udnytte vores ressourcer bedre på tværs, og derfor har færdselsafdelingen skullet stille med et vist antal MC’ere til beredskabet. Det giver nogle problemer, helt sikkert, men jeg mener godt, at man kan forene færdselsopgaverne med andre opgaver, siger Thorkild Fogde.
130 mio. kr. skal spares
Københavns Politi er for øjeblikket i færd med at omstrukturere sin organisation. Der er rykket rundt på 700 medarbejdere, og der skal findes 130 millioner kroner på driften årligt. Der er ikke længere råd til at drive færdselsafdelingen på de hidtidige præmisser.
- Det har været en uheldig periode med mange ekstraordinære indsatser, og det er også derfor, at forsøget skal køre videre lidt endnu, så man forhåbentligt oplever en lidt mere normal periode, hvor det bliver muligt at lave en god færdselsindsats mellem beredskabsopgaverne. Men sker der mange store ting, som beredskabet må rykke ud til – ja, så kan det gå ud over færdselsindsatsen, siger Thorkild Fogde til Dansk Politi.
LÆS MERE: København kigger langt efter færdselskontrol, fra Dansk Politi (eksternt link)