Det gik lige hurtigt nok, da en række bilimportører udformede deres annoncer for lånetilbud i forbindelse med bilkøb. En lang række oplysninger blev nemlig udeladt, og Forbrugerombudsmanden vurderer, at annoncerne var i strid med markedsføringsloven.
I annoncerne blev forbrugerne bl.a. ikke oplyst om debitorrente, kontantprisen på bilen, det samlede tilbagebetalingsbeløb, og om der blev samarbejdet med en eller flere kreditudbydere.
Tre importører anmeldt
Det har de seneste måneder fået Forbrugerombudsmanden til at politianmelde importørerne af Hyundai, Peugeot og i sidste uge senest Citroën.
- Citroën er ikke den første bilimportør, jeg ser, som skjuler eller helt udelader vigtige kreditoplysninger i deres markedsføring. Det overrasker mig, at bilbranchen har så svært ved at overholde reglerne, og jeg har stort fokus på problemet, sammenfatter forbrugerombudsmand Henrik Øe.
Af markedsføringsloven fremgår det, at når en erhvervsdrivende markedsfører forbrugerkreditter eller kreditkøb og f.eks. angiver renten eller ydelsen, skal kreditoplysningerne gives i form af et repræsentativt eksempel og stå på en fremtrædende måde i reklamen.
Se dig for inden du låner
FDM modtager hver uge opkald fra medlemmer, der er i tvivl om, at forhandlerens lånetilbud er godt eller skidt.
- Medlemmerne synes, det er svært at gennemskue lånene, og det er også fornuftigt at være skeptisk, da man ikke skal tage imod det første og det bedste lånetilbud fra forhandleren. Men det er ikke så svært, for kigger man efter de årlige omkostninger i procent, ÅOP, er det nemt at sammenligne tilbuddene, forklarer forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen, der har følgende råd, inden man skriver under på lånet hos forhandleren:
1. Gør dit hjemmearbejde og tjek billånsmarkedet – og som minimum din egen bank. Der findes hjemmesider for prissammenligninger, ligesom mange større banker har billånsberegnere på deres hjemmesider. Generelt er finansiering med sikkerhed i boligen den billigste løsning.
2. Stir dig ikke blind på renten, men brug ÅOP (årlige omkostninger i procent), som også medtager lånets gebyrer.
3. Tjek også niveauet for de samlede stiftelsesomkostninger for banklånet.
4. Tag oplysningerne fra banken med, når du skal ud til bilforhandleren og købe bilen.
5. Gå ind i en direkte forhandling med bilforhandleren, hvis du kan se, at ÅOP er højere end på bankens tilbud. Det samme gælder, hvis stiftelsesomkostningerne ligger væsentligt over det, som banken forlanger.