Ventetid til køreprøver næsten væk

Politiet har gjort det nemmere for kørelærere at reservere tider til køreprøver. Det betyder, at problemet med lange ventetider for at komme til køreprøve er så godt som forsvundet på Sjælland.

Michael Friis måtte vente seks uger på komme til køreprøve, så han kunne køre med trailer for sin arbejdsplads.
Bilist

Ventetiden på at komme til praktisk køreprøve har i perioder været lang, og politiet er blevet kritiseret for ikke at sætte nok ressourcer af til køreprøver. Kørelærere har kæmpet om de få ledige tider i politiets kalender, og køreskoleelever har betalt for ekstra køretimer for at holde formen vedlige.

Det gik bl.a. ud over Michael Friis, der i foråret måtte vente seks uger, inden han kunne komme til køreprøve for at få lov at køre med stor påhængsvogn.

- Jeg er sælger i et mindre firma, og der var behov for, at jeg kunne komme i gang med at køre med trailer, men jeg måtte sige nej til at tage ture. Det var frustrerende at vente, og min kørelærer havde det på samme måde. Pludselig ringede han en fredag og sagde, at jeg skulle være klar en mandag morgen. Jeg forstår ikke, der skulle gå så lang tid. Hvis der er kø i supermarkedet, åbner man jo også en kasse mere, og politiet burde have gjort det samme, mener Michael Friss om forløbet.

Dansk Kørelærer-Union har også været på nakken af politiet for ikke at gøre nok for at løse problemet.

- Den lange ventetid i København spredte sig til resten af Sjælland, fordi kørelærerne kørte til andre politikredse for at få deres elever til køreprøve. Min fornemmelse er, at nabokredsene har været gode til at forsøge at absorbere presset fra København, men mange kørelærere har været frustreret over situationen, forklarer René Arnt, Landsformand i Dansk Kørelærer-Union.

Incitamentet til at hamstre er væk

De lange ventetider i foråret og sommeren har ført til møder mellem politiet, Dansk Kørelærer-Union og Danske Kørelæreres Landsforbund, og situationen er nu væsentligt forbedret.

- Tidligere lagde vi prøverne ud løbende, når de sagkyndige var ledige. Det betød, at kørelærerne hamstrede prøver, for de vidste ikke, hvornår der kom nye ledige tider. Den samlede oplevelse var, at der ikke var prøver nok at få, forklarer politiinspektør Jens Jespersen, der er chef for Københavns Politis færdselsafdeling.

I stedet bliver tiderne som noget nyt lagt ud i klumper to gange om ugen, og det betyder, at der er nok at tage af.

- Incitamentet til at hamstre er forsvundet, og ventetiden er nu nede på en enkelt dag, fordi kørelærerne ikke booker så snart, der er en ledig tid. Samtidig kan det forhåbentlig betyde, at dumpeprocenten falder, da kørelærerne kan vente med at bestille tid, indtil eleverne er helt klar, siger Jens Jespersen.

Ventetiden kan dog være længere ved andre typer end almindelige kørekort, og i perioder sidst på foråret og sidst på året, hvor presset på køreprøver normalt topper.

Dansk Kørelærer-Union er tilfreds med udviklingen.

- Nu og her ser det ikke sort ud. Men det har tidligere svinget meget, så lad os håbe, at det holder, siger René Arnt.