Minister skrotter ny P-afgift i naturen

Der kommer alligevel ikke betalingsautomater og parkeringsvagter ved 19 naturområder, som Naturstyrelsen havde varslet. Naturens minister aflyser projektet. Men det sker ikke med erkendelse af ulovlig administration.

Bilister skal alligevel ikke betale for naturparkering. Men der findes stadig steder med betaling.
Bilist

Danskerne kommer alligevel ikke til at betale for at parkere bilen ved 19 meget besøgte naturområder og strande, som det ellers var varslet af Naturstyrelsen.

Det meddeler miljøminister Kirsten Brosbøl, som er øverste chef for Naturstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Der rejste sig et ramaskrig, da det 1. december kom frem, at Naturstyrelsen ville opsætte parkometre 19 steder ved populære turistområder for at skaffe penge til toiletter, borde og bænke samt renholdelse.

Mange blev sure

På denne grusplads i Klampenborg koster det ti kr. i timen at parkere hele året. Det er uvist, om denne og andre betalingsparkeringer på offentlig område bliver nedlagt. Foto: Torben Arent, FDM
På denne grusplads i Klampenborg koster det ti kr. i timen at parkere hele året. Det er uvist, om denne og andre betalingsparkeringer på offentlig område bliver nedlagt. Foto: Torben Arent, FDM

Ikke kun FDM, men også en lang række borgmestre og faste brugere af naturområder protesterede kraftigt.

SE OGSÅ: FDM: Betalingsparkering i naturen ikke lovlig

Men miljøministerens tilbagetog sker helt uden henvisning til den klare overtrædelse af både vejloven og færdselsloven, som FDM har gjort opmærksom på.

- For mig har præmissen været, at etablering af betalingsparkering på de udvalgte steder ikke må få som konsekvens, at borgernes frie adgang til naturen bliver mindre. Det viser sig nu, at adgangen til naturen vil blive mere besværlig nogle steder, fordi der ikke som forudsat findes alternative gratis parkeringsmuligheder i nærheden, skriver ministeren.

Frygt for færre besøgende

Den danske natur får 110 mio. besøg årligt. Med Naturplan Danmark har regeringen besluttet, at det tal i 2020 skal være steget til 120 mio. besøg, oplyser ministeren.

Da ministeriet ikke erkender noget juridisk forkert i planerne, er det også uklart, om de to indførte betalingsparkeringer ved Jægersborg Dyrehave i Klampenborg og Møns Klint, bliver nedlagt.

- FDM er naturligvis glad for, at planerne om betaling de 19 steder i naturen er trukket tilbage, siger jurist i FDM, Dennis Lange.

FDM forfølger sagen

- Men der er stadig steder, hvor offentlige myndigheder opkræver betaling, som efter vores mening er en overtrædelse af vej- og færdselslov. Og det har vi tænkt os at forfølge, siger han.

Det har ikke indtil videre været muligt at få en kommentar fra Naturstyrelsen.