I alt otte forskellige viskerblade er blevet testet i forhold til montering, holdbarhed og effekt og funktion ved både plus 20 grader og minus ti grader. Særligt ydeevnen i frostgrader fik flere af bladene til at falde igennem.
”Frostvejr er hård ved gummiet, som bliver stift og usmidigt. Det er derfor, vi ofte ser vinduesviskere give op i løbet af vinteren. Sker det, er det vigtigt, at de bliver skiftet. Et godt udsyn er jo afgørende for både ens egen og medtrafikanternes trafiksikkerhed,” siger tekniker i FDM, Jørgen Jørgensen.
Kun tre 'gode'
Det er fem år siden, FDM sidst testede vinduesviskere. Og selvom kun tre ud af de otte viskere samlet klarer testen til bedømmelsen ’god’, mens de fem øvrige blot er ’gennemsnitlige’, er kvaliteten generelt blevet bedre. Det viser testen, hvor vinduesviskernes holdbarhed blandt andet er blevet langtidstestet med 150.000 viskerslag i regnvejr.
Bedst klarede den nye Bosch Aerotwin sig. Viskeren, der har indstøbt fjeder, fik topkarakter i fem af de seks gennemførte målinger, der alle blev lavet på en VW Golf IV. Bosch satte sig også på andenpladsen med sin Twinspoiler med bøjleophæng, mens SWF VisioFlext tog tredjepladsen. Med en pris på under det halve er den et værdigt alternativ til testvinderen fra Bosch.
SE VIDEO: Sådan skifter du en vinduesvisker
Svært at se forskel
”Det er stort set umuligt at se forskel på gode og dårlige viskere. Men som vores test viser, er der ikke bare forskel på prisen, men også holdbarhed og ydeevne. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilke viskerblade man vælger. De billigste i testen havde svært ved at holde forruden ordentlig ren i især frostvejr, og da holdbarheden også er ringere, ryger en besparelse hurtigt, da de skal skiftes oftere. Vigtigst er dog, at man altid har viskere, der kan holde ruden ren,” siger Jørgen Jørgensen.
Læs mere om testen i det senste nummer af Motor (2/2015) (OBS: Kræver login)
Se resultatet af test ved at klikke på billedet til højre.