Sådan afslører politiet påvirkede bilister

Det er blevet hurtigere og nemmere for politiet at afsløre, om bilister er påvirkede, når de vinkes ind til siden. Tre målemetoder kan afgøre, om du får lov at køre videre.

Foto: Anders Wendt Jensen
Trafik

Alkohol, stoffer og kraftig medicin må ikke blandes med bilkørsel. Alligevel er der altid nogle, der ikke får lov at køre videre, når politiet foretager razziaer.

I første halvår af 2014 blev 4.671 trafikanter sigtet for spirituskørsel og 2.673 for at være påvirket af narkotika eller medicin. Synderne blev afsløret med tre apparater, som politiet benytter. Et alkometer, et narkometer og et pupillometer.

Nemmere at sortere bilister

– Det er blevet nemmere at kontrollere bilisterne, så vi fanger flere, der ikke bør køre bil, og vi tilbageholder færre, som vi er usikre på, forklarer politiassistent Henrik Finsen Stürup fra færdselsafdelingen i Københavns Politi.

- Det er et mindre overgreb end tidligere, hvor vi oftere var nødt til at anholde folk og tage dem ind til stationen. Her skulle de vente på, at en læge kunne komme og tage en blodprøve. I dag er det nemmere at sortere folk ude på gaden, siger han.

FDM TV: Sådan tester politiet påvirkede bilister

Alle prøver, der foretages med de tre metoder, er udelukkende vejledende. Viser de spor af for meget alkohol eller narkotika, skal der tages en blodprøve, der er det eneste gældende bevis ved bøde og eventuel fængselsdom.

LÆS MERE: Hvornår må politiet konfiskere din bil?