Frygt for bøder får bilerne til syn

Udsigten til en bøde, hvis man ikke lader bilen syne, har tilsyneladende en stor effekt på danskerne. Siden bødeordningen blev indført for tre år siden, er antallet af usynede biler på vejene faldet.

Bilist

Antallet af biler, der kører usynede på de danske veje, er faldet fra syv til to procent i løbet af de seneste tre år. Det kunne DR i weekenden fortælle på baggrund af tal fra Trafik- og Byggestyrelsen.

En positiv udvikling

Netop denne udvikling er man hos Trafik- og Byggestyrelsen godt tilfreds med:

”Det var et problem, at folk ikke kørte til syn, og det gik ud over trafiksikkerheden. Det var netop grunden til, at bøderne blev indført,” siger kontorchef hos Trafik- og Byggestyrelsen, Janni Torp Kjærgaard, til DR.

Hos FDM tilslutter man sig det positive syn på udviklingen, og finder det glædeligt, at bødeordningen har vist sig at være effektiv.

”Det er en god ting, at der ikke kører biler på vejene der er ulovlige og usikre. Dermed er et fald fra syv til to procent usynede biler en udvikling, som FDM er glad for. Det peger jo på, at bødeordningen har haft den tiltænkte virkning,” siger Dennis Lange, konsulent ved FDM.

LÆS OGSÅ: Nummerpladen fastgøres nemt

En dyr forseelse

Hvis man ikke sørger for, at få sin bil synet, når man er forpligtet til det, så modtager man en erindringsskrivelse. Herefter skal man få sin bil synet inden for to uger, ellers vil man få en bøde på 2.000 kr.

”Tidligere har det været meget svært at kontrollere, om bilerne var blevet rettidigt synet. Det krævede faktisk, at man blev stoppet af politiet, og at det blev slået op. Det var altså forholdsvis let at springe et syn over, og gør bilister det, så påvirker det trafiksikkerheden,” uddyber Dennis Lange.

De kommer digitalt

Både påmindelser om syn, erindringsskrivelser og bøder sendes digitalt, så det er vigtigt at man tjekker sin e-boks og ikke forventer at få dem med posten. Hvis man ikke betaler efter erindringsskrivelsen, modtager man en bøde på 2.000 og man skal aflevere bilens nummerplader. Afleverer man ikke bilens nummerplader, modtager man endnu en bøde på 2.000 kroner og sagen overdrages til politiet.
”Syn er til både for den pågældende bilists sikkerhed, så man er sikker på, at køretøjet fungere godt og sikkert, men det er også til for den generelle trafiksikkerhed. Man skal kunne regne med, at ens medtrafikanters køretøjer lever op til lovens krav, så alle kan færdes sikkert på vejene,” slutter Dennis Lange af.

Du kan bestille syn her.