Trafikken gør os tossede

En undersøgelse fra Vejdirektoratet viser, at trafikken irriterer os mere end chefen og familien. Læs, hvordan du tackler trafikken bedst.

Trafikken gør os tossede
Bilist

Langt de fleste møder i trafikken er overstået på få sekunder, når vi suser forbi hinanden under ordnede forhold orkestreret af færdselsregler og lyssignaler. Men indimellem føler vi os forurettede eller forsmåede, og så slår det gnister.

Faktisk er det i trafikken, vi bliver allermest irriteret på hinanden. I en undersøgelse fra Vejdirektoratet angiver 40 procent, at når de bliver irriteret, så er det i trafikken.

21 procent bliver irriteret i butikker, 17 procent når de er på studiet eller på arbejdet, og 15 procent irriteres sammen med venner eller familie.

Hold til højre!

Vi bliver mest irriterede, når andre ikke trækker ind til højre. Det siger lidt flere end halvdelen af bilisterne.

- Det skaber mange sure miner, når bilister ligger og spærrer i yder- og midtersporet i stedet for at holde til højre. Når vi først er blevet irriterede bag rattet, skaber det mere utryghed i trafikken, øger risikoen for ulykker og giver et dårligere flow i trafikken for alle, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af afdelingen for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

Undersøgelsen viser også, at 89 procent af bilisterne mener, at de som regel opfører sig hensynsfuldt over for andre trafikanter, når de færdes på motorvejene. Men kun 40 procent af de adspurgte bilister mener, at de andre er hensynsfulde.

Læs mere: Cyklister og bilister oplever vejvrede som et stigende problem

Ignorer klodsede trafikanter

FDM opfordrer dig som bilist til at trække vejret dybt og tælle til 10, hvis du føler sig uretfærdigt behandlet i trafikken.

- Af ulykkesanalyser fremgår det, at du har større risiko for at være involveret i ulykker, hvis du er emotionelt påvirket. I stedet for at blive ophidset og køre aggressivt, skal du fjerne dig fra situationen og lade ham den emsige komme forbi. Trafikken er for farligt et sted til at være uenig, for det kan gå rigtig galt, siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i Økonomisk Politisk Sekretariat i FDM.

Han påpeger, at langt de fleste situationer bunder i misforståelser.

- Man kan føle, at de andre er ude på at genere, men ofte er det helt ubevidst. På samme måde, som at nogle er dårlige til køkultur eller til at holde døren for andre, så er der tale om klodsede eller dårlige bilister. Det skal du have i baghovedet, ignorere situationen og komme videre.

Gode råd til bilister

Du kan blive bedre til at tackle trafikken og blive mindre irriteret ved at følge nedenstående råd:

  • Tag hjemmefra i god tid og lav en realistisk tidsplan for køreturen
  • Vær opmærksom og følg trafikken
  • Hjælp med at få trafikken til at glide
  • Tænk over, at vedkommende ikke nødvendigvis generer dig bevidst
  • Hold fast i din egen ro og lad dig ikke påvirke af andre
  • Skab ikke aggressioner ved brug af blink og horn
  • Bliver du ophidset, så tæl til 10

Deltag i debatten om trafikkultur