Se efter det sorte p-skilt

Fra i dag skal private parkeringspladser skiltes med et sort skilt med et hvidt P. Skiltet skal være synligt ved alle indkørsler til parkeringsområdet.

Bilist

Hvis parkeringspladsen er privat, og der gælder særlige regler for parkeringen, skal der fra i dag være et sort p-skilt med et hvidt P ved indkørslerne til pladsen. Derudover skal der være en undertavle på skiltet, som enten har teksten ”Regler og vilkår fremgår af skilte på pladsen”, eller hvor reglerne for parkeringspladsen er beskrevet.

Både skiltet og undertavlen skal være opstillet, så de er let synlige i lys og mørke.

Manglende skiltning

Overholdes den nye skiltning ikke, kan der som udgangspunkt ikke gives en p-afgift på pladsen.
”Loven, der træder i kraft i dag, siger klart, at hvis man ønsker at kunne give en kontrolafgift på en privat parkeringsplads, så skal der ved indgangene til p-pladsen være opsat det nye sorte p-skilt. Overholdes det ikke, kan der som udgangspunkt heller ikke gives en afgift for ikke at overholde vilkårene for parkering. I sidste ende vil det selvfølgelig være op til en domstol at vurdere, om en afgift er berettiget”, forklarer FDMs jurist Helle Brasch.

Tydelige regler

Den nye ensartede og tydeligere skiltning skal hjælpe bilisterne, så det er klart for dem, at de parkerer på et privat område med andre regler end på de kommunale parkeringspladser.

I 2019 træder sidste del af regelsættet for skiltning på private parkeringspladser i kraft. På dette tidspunkt træder en standardisering af skilte inde på selve p-pladsen i kraft. Her vil der være krav til fx placering af skilte, hvor synlige de skal være og omfanget af informationer på skiltene.

Ikke alle er i mål

FDM har kontaktet en række af de større private p-selskaber for at høre, om de har fået skiltene på plads. Q-park oplyser, at alle deres pladser har rette skiltning nu. Det samme oplyser Onepark - her er alle skilte også på plads.

Cityparkering melder tilbage, at de vurderer, at der fortsat mangler skiltning på 15-20 pct. af deres pladser, og at skiltningen vil være på plads om 3-4 uger.

Europark er ved deadline ikke vendt retur med et svar.

LÆS OGSÅ: Parkering på private parkeringspladser