Nødbremser i biler overbeviser i test

Sikkerheden i nye biler er blevet så god, at mange nu selv bremser for bløde trafikanter. Vælg kun nye bilmodeller med automatisk nødbremse, anbefaler FDM.

Bilist

De automatiske nødbremsesystemer, der sidder i mange nye biler, hugger bremserne i og virker helt som de skal. Det viser en ny test, FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber.

I alt tre forskellige typer nødbremsesystemer er blevet testet for at se, hvor godt de virker i blandt andet regn, sne og forvirrende trafikmønstre. Nødbremserne blev testet ved hastigheder på mellem 25-30 km/t, og der blev udelukkende skelet til, om bilerne kunne nå at bremse af sig selv.

Se hvor godt automatiske nødbremser virker

Bremser for fodgængere

”Vi må sige, at de testede nødbremser generelt overbeviser. Hvor systemerne for få år siden kun kunne genkende og bremse for andre biler, er de i dag blevet så avancerede, at de nu også kan genkende og bremse for bløde trafikanter. Samtidig virker de bedste nu også ved højere hastigheder, hvor de stadig kan nå at afværge eller mindske hastigheden ved en kollision,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen, og tilføjer:

”Fortsætter udviklingen, kan det meget vel betyde, at vi om nogle år vil kunne købe biler, der stort set ikke kan køre galt.”

Mindsker risikoen for skader

Allerede i dag vurderes de automatiske nødbremsesystemer at være blandt det vigtigste sikkerhedsudstyr og en væsentlig årsag til den markante forbedring af sikkerheden i nye biler, der er sket de seneste år.

LÆS OGSÅ: Euro NCAP kræver nødbremser på nye biler

Studier fra det amerikanske institut for trafiksikkerhed IIHS anslår, at alene de mest simple udgaver af nødbremserne mindsker risikoen for bagendekollisioner med 40 procent. En svensk undersøgelse viser, at antallet af personskader ved bagendekollisioner faldt med hele 64 procent, hvis bilen havde nødbremse.

Udstyr man håber aldrig at få brug for

”Nødbremser er udstyr, man som bilejer godt vil have, men omvendt håber aldrig at få brug for. Men at de er vigtige at have, viser testen med al tydelighed. Der er ingen tvivl om, at de inden for få år vil være standardudstyr i alle nye biler. Indtil da anbefaler FDM, at man kun vælger biler, der har den vigtige nødbremse,” siger Søren W. Rasmussen.

Læs mere om testen af bilers nødbremser i Motors juli-/augustnummer og se en komplet liste over, hvilke biler der har automatisk nødbremsesystem.

LÆS OGSÅ: Ingen vejen uden om automatisk nødbremse